A menekültek hatékonyabb megsegítésére szólította fel az ENSZ az Európai Uniót

InfoRádió / MTI
2015. február 10. 18:14
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) felszólította kedden az Európai Uniót, hogy támogassa aktívabban Olaszországot a Földközi-tengeren bajba került menekültek megsegítésében.

A főbiztosság úgy vélte, a Frontex európai határvédelmi ügynökség Triton elnevezésű missziója nem elegendő ahhoz, megakadályozzon olyan katasztrófákat, mint amilyen múlt vasárnap a dél-olasz partok közelében fekvő Lampedusa szigeténél játszódott le.

Az olasz hatóságok a sziget közelében a nyílt tengeren mentették meg menekültek egy csoportját, huszonkilenc emberen azonban már nem tudtak segíteni, ők a zord időjárás miatt megfagytak a hajón. A 105 menekültből álló csoportot hétfőre virradó éjszaka helyezte biztonságba az olasz parti őrség. A vízi jármű fedélzetéről néhány embert helikopterrel szállítottak Lampedusa kórházába, s közülük többen továbbra is válságos állapotban vannak.

Giusi Nicolini, Lampedusa polgármestere múlt vasárnap úgy nyilatkozott, hogy tavaly a Mare Nostrum (Mi Tengerünk) olasz katonai-humanitárius misszió sokat javított az illegális bevándorlás helyzetén, a migrációt most ellenőrző Triton-misszió azonban visszalépést jelent.

A tartósan alacsony hőmérséklet ellenére továbbra sem szűnik a veszélyes Földközi-tengeri utazást választó, Európába tartó menekültek áradata. Az olasz hatóságok adatai szerint január óta 3528 menekült érkezett a dél-európai országba, miközben tavaly ez a szám "csak" 2171 volt.

Az UNHCR arra mutatott rá, hogy 2015 eleje óta az Észak-Afrikából Európába tartó menekültek közül ötvenen vesztették életüket a Földközi-tengeren. Ez a szám 2014 januárjában egy tucatnyi volt.