eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Obama: nem kizárt az amerikai fegyverszállítás Ukrajnának

Ha Oroszország továbbra is megsérti a minszki megállapodást, elszigeteltsége erősödni fog - figyelmeztette Moszkvát Barack Obama amerikai elnök Washingtonban Angela Merkel német kancellárral közösen tartott sajtóértekezletén. Azt is mondta, hogy a fegyverszállítás az egyik lehetséges lépés a diplomácia kudarca esetén.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok továbbra is bátorítja az ukrajnai válság diplomáciai megoldását és a német kormányfővel abban állapodott meg, hogy az eddigi NATO-irányvonal változatlan marad.

Az atlanti szövetség erősíti kelet-európai katonai jelenlétét, az Egyesült Államok a Nemzetközi Valutalappal (IMF) közösen megadja az ukrán reformokhoz kulcsfontosságú gazdasági támogatást, az Oroszországgal szembeni szankciók pedig érvényben maradnak - tette egyértelművé Obama.

Az amerikai elnök arról is beszélt, hogy az amerikai fegyverszállítás Ukrajnának az egyik lehetséges lépés abban az esetben, ha kudarcot vallanának a válság rendezését célzó diplomáciai erőfeszítések. Az elnök hangsúlyozta, hogy ilyen döntést még nem hozott, de arra utasította a munkatársait, hogy minden lehetőséget mérlegeljenek a tárgyalások összeomlása esetére.

Obama leszögezte, hogy a konfliktus nem oldható meg katonai eszközökkel és a védelmi fegyverek esetleges szállításának célja nem Oroszország legyőzése, hanem az ukrán védelmi erőfeszítések támogatása lenne.

Angela Merkel a közös tájékoztatón arról beszélt, hogy noha a diplomáciai megegyezés Oroszországgal az ukrajnai válságról többször is kudarcot vallott, nem lát katonai megoldást a konfliktusra.

Kijelentette, hogy ha nem lehet megállapodni Oroszországgal, akkor Európának és az Egyesült Államoknak tanulmányoznia kell a további lehetőségeket. Mint beszámolt róla, ismertette az amerikai elnökkel az esetleges ukrajnai fegyverszállításokkal kapcsolatos véleményét, és hangsúlyozta, hogy az európai-amerikai szövetség akkor is erős marad, ha nincs mindenben egyetértés.

Obama és Merkel kijelentette, az európai határok megváltoztathatatlanok.

"Tökéletes egyetértés van köztünk abban, hogy a 21. században nem állhatunk tétlenül és egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy Európai határait ágyúcsővel rajzolják át" - jelentette ki a német vendégével közösen tartott sajtótájékoztatón Barack Obama.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×