Obama: nem kizárt az amerikai fegyverszállítás Ukrajnának

InfoRádió / MTI
2015. február 9. 19:38
Ha Oroszország továbbra is megsérti a minszki megállapodást, elszigeteltsége erősödni fog - figyelmeztette Moszkvát Barack Obama amerikai elnök Washingtonban Angela Merkel német kancellárral közösen tartott sajtóértekezletén. Azt is mondta, hogy a fegyverszállítás az egyik lehetséges lépés a diplomácia kudarca esetén.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok továbbra is bátorítja az ukrajnai válság diplomáciai megoldását és a német kormányfővel abban állapodott meg, hogy az eddigi NATO-irányvonal változatlan marad.

Az atlanti szövetség erősíti kelet-európai katonai jelenlétét, az Egyesült Államok a Nemzetközi Valutalappal (IMF) közösen megadja az ukrán reformokhoz kulcsfontosságú gazdasági támogatást, az Oroszországgal szembeni szankciók pedig érvényben maradnak - tette egyértelművé Obama.

Az amerikai elnök arról is beszélt, hogy az amerikai fegyverszállítás Ukrajnának az egyik lehetséges lépés abban az esetben, ha kudarcot vallanának a válság rendezését célzó diplomáciai erőfeszítések. Az elnök hangsúlyozta, hogy ilyen döntést még nem hozott, de arra utasította a munkatársait, hogy minden lehetőséget mérlegeljenek a tárgyalások összeomlása esetére.

Obama leszögezte, hogy a konfliktus nem oldható meg katonai eszközökkel és a védelmi fegyverek esetleges szállításának célja nem Oroszország legyőzése, hanem az ukrán védelmi erőfeszítések támogatása lenne.

Angela Merkel a közös tájékoztatón arról beszélt, hogy noha a diplomáciai megegyezés Oroszországgal az ukrajnai válságról többször is kudarcot vallott, nem lát katonai megoldást a konfliktusra.

Kijelentette, hogy ha nem lehet megállapodni Oroszországgal, akkor Európának és az Egyesült Államoknak tanulmányoznia kell a további lehetőségeket. Mint beszámolt róla, ismertette az amerikai elnökkel az esetleges ukrajnai fegyverszállításokkal kapcsolatos véleményét, és hangsúlyozta, hogy az európai-amerikai szövetség akkor is erős marad, ha nincs mindenben egyetértés.

Obama és Merkel kijelentette, az európai határok megváltoztathatatlanok.

"Tökéletes egyetértés van köztünk abban, hogy a 21. században nem állhatunk tétlenül és egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy Európai határait ágyúcsővel rajzolják át" - jelentette ki a német vendégével közösen tartott sajtótájékoztatón Barack Obama.