Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Illegális bevándorlók fagytak meg a tengeren

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hét ember kihűlés miatt életét veszítette, további tizenötöt súlyos állapotban szállítottak kórházba abból az illegális bevándorlócsoportból, amelyet az olasz hatóságok Lampedusa szigeténél mentettek meg a nyílt tengeren.

Százöt illegális bevándorló élte túl az Észak-Afrika és az olasz partok közötti átkelést. Az illegális bevándorlókkal teli hajó vészjelzést adott le, amelyre az olasz parti őrség válaszolt. A csoportot Lampedusától száztíz mérfölddel délre találták meg, de hét bevándorlón már nem tudtak segíteni. A rendkívül viharos tengeren kihűlés következtében haltak meg. Tizenöt társukat szintén a hideg miatt súlyos állapotban szállították Lampedusa kórházába.

Az illegális bevándorlók nemzetisége egyelőre nem ismert. Annyit tudni, hogy a csoport főleg fiatalokból állt, akik a fedél nélküli hajón egy szál ruhában indultak útnak.

Giusi Nicolini, Lampedusa polgármestere úgy nyilatkozott, hogy tavaly a Mare Nostrum (Mi Tengerünk) olasz katonai-humanitárius misszió sokat javított az illegális bevándorlás helyzetén, a migrációt most ellenőrző Triton-misszió azonban, amelyet a Frontex európai ügynökség működtet, visszalépést jelent. Az olasz polgármester szerint a jelenlegi helyzet rosszabb, mint 2013 októberében volt, amikor a Lampedusánál történt hajószerencsétlenségben 366 illegális bevándorló fulladt a tengerbe.