Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Német-francia-ukrán-orosz csúcstalálkozó lesz szerdán Minszkben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Német-francia-ukrán-orosz csúcstalálkozót rendeznek szerdán Minszkben a négy ország vezetőinek részvételével a kelet-ukrajnai válság politikai rendezésére - jelentette be vasárnap a francia elnöki hivatal.

A német kormányszóvivő vasárnap ugyanilyen tartalmú közleményt adott ki Berlinben.

Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia, Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök hosszan egyeztetett délelőtt telefonon, s a kelet-ukrajnai válság átfogó rendezése keretében folytatták az intézkedéscsomag kidolgozását - olvasható a francia elnöki hivatal közleményében.

Ez a munka hétfőn Berlinben folytatódik abból a célból, hogy szerdán Minszkben egy a normandiaihoz hasonló csúcstalálkozót lehessen tartani, amelyen mind a négy ország vezetője részt vesz. A francia elnöki hivatal tájékoztatása szerint a berlini egyeztetésen magas rangú tisztviselők lesznek jelen, mivel a német kancellár hétfőn az Egyesült Államokban tesz látogatást.

A kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus tavaly áprilisban robbant ki, szeptemberben tűszünetet kötöttek és a válság rendezésében állapodtak meg Minszkben Kijev és a Moszkva-barát szakadárok képviselői, de a fegyvernyugvásnak a gyakorlatban azóta sem sikerült maradéktalanul érvényt szerezni. Az utóbbi napokban súlyos harcok bontakoztak ki az ukrán katonák ellenőrzése alatt álló, mélyen a Moszkva-barát szakadárok kezén lévő területbe ékelődött Debalceve környékén.

Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök komoly erőfeszítéseket tett az utóbbi napokban a minszki egyezmény "feltámasztása" érdekében, együtt keresték fel ennek érdekében Kijevet, majd Moszkvát, de egyelőre nem tudni, hogy lesz-e útjuknak kézzelfogható eredménye.Az ukrán válság megoldását célzó német-francia diplomáciai erőfeszítések kereteiben a következő napokban több különböző helyszínen és formátumban találkoznak majd az érintett államok képviselői, erről közölt áttekintést a dpa német hírügynökség vasárnap.

Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök komoly erőfeszítéseket tett az utóbbi napokban a szeptemberi minszki fegyverszüneti egyezmény "feltámasztása" érdekében, együtt keresték fel ennek érdekében Kijevet, majd Moszkvát, vasárnap pedig telefonos csúcskonferenciát tartottak az ukrán és az orosz elnökkel.

Hétfőn az úgynevezett normadiai négyek, azaz Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország magas rangú diplomatái kezdenek egyeztetést Berlinben, hogy átdolgozzák a tavaly szeptemberben kötött, de a harcoló felek által gyakorlatilag teljes mértékben figyelmen kívül hagyott minszki fegyverszüneti megállapodást.

Ezzel párhuzamosan Brüsszelben az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei találkoznak majd, akik diplomáciai források szerint újabb természetes és jogi személyek ellen rendelhetnek el vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat az ukrajnai eseményekkel kapcsolatban. Strasbourgban összeül az európai parlament is, ahol szintén napirenden lesz az ukrán válság.

Angela Merkel német kancellár szintén hétfőn az Egyesült Államokban tesz látogatást, ahol találkozik Barack Obama amerikai elnökkel. Tárgyalásuk legfőbb pontja az ukrán válság lesz, azon belül is az ukrán hadsereg esetleges amerikai felfegyverzése, aminek kapcsán az utóbbi napokban ellentétes álláspontot fogalmazott meg Berlin és egyes amerikai politikai körök.

Kedden Fehéroroszországban az úgynevezett kontaktcsoport tagjai, azaz az ukrán és az orosz kormány, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megbízottjai az oroszbarát kelet-ukrajnai szeparatisták képviselőivel kiegészülve tanácskoznak majd.

Szerdán szintén az eddigi béketárgyalásoknak is helyt adó fehérorosz fővárosban, Minszkben tartják a normandiai négyek csúcstalálkozóját, amely egyes értékelések szerint lehet, hogy az utolsó esély lesz az ukrán válság békés rendezésére. A csúcson Angela Merkel kancellár, Francois Hollande francia, Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök vesz részt.