eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Mélyül a szakadék az Obama-adminisztráció és az izraeli miniszterelnök között

Egyre jobban mélyül a szakadék az Obama-adminisztráció és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök között: Joe Biden amerikai alelnök és John Kerry amerikai külügyminiszter Netanjahu riválisával, a szociáldemokrata Jichák Herzoggal egyeztetett a müncheni biztonságpolitikai konferencia alkalmából - számolt be erről vasárnap az izraeli sajtó.

A nem hivatalos szombati találkozót az izraeli média a kormányzó, jobbközép Likudot vezető Netanjahuval szembeni sértésnek minősítette. Médiaértesülések szerint Biden és Kerry azt akarják elérni, hogy Netanjahu az előzetes tervekhez képest ne tartson beszédet a republikánus többségű amerikai kongresszus előtt március elején.

Az izraeli miniszterelnök tervei szerint mindössze két héttel a márciusban esedékes izraeli parlamenti választások előtt Washingtonba látogat.

Barack Obama amerikai elnök korábban elutasította, hogy a voksoláshoz ennyire közeli időpontban találkozzon Netanjahuval, és azzal indokolta döntését, hogy nem akar a választási kampány résztvevőjévé válni.

A szociáldemokrata Munkapártot vezető Herzog az izraeli tízes televíziós csatornának szombaton úgy nyilatkozott, Netanjahu látogatását "teljes mértékben bojkottálni fogja" a Fehér Ház. A The Times of Israel című angol nyelvű izraeli híroldal szerint az Obama-adminisztrációt felbőszítette, hogy az izraeli kormányfő nem egyeztette tervezett washingtoni látogatását a Fehér Házzal.

Az Obama-adminisztráció és Netanjahu között évek óta feszült a viszony Izraelnek a palesztinokkal szemben folytatott politikája miatt.

Az izraeli miniszterelnök mindenesetre korábban hangsúlyozta, washingtoni látogatása amiatt szükséges, hogy figyelmeztessen azokra a veszélyekre, amelyeket Irán nukleáris tevékenysége, valamint egy Teheránnal esetlegesen megkötött elégtelen egyezmény jelenthet.

Izrael és az amerikai kongresszus keményvonalas politikusai egyre élesebben bírálják az iszlám köztársaság és a hatok csoportja (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) között az iráni atomprogramról zajló egyeztetéseket. Amennyiben az újabb forduló sem hoz eredményt, befolyásos amerikai törvényhozók újabb szankciók bevezetését javasolhatják a kongresszusban, ami iráni tisztségviselők szerint véget vethet bármiféle diplomáciai kísérletnek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×