Mélyül a szakadék az Obama-adminisztráció és az izraeli miniszterelnök között

InfoRádió / MTI
2015. február 8. 16:57
Egyre jobban mélyül a szakadék az Obama-adminisztráció és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök között: Joe Biden amerikai alelnök és John Kerry amerikai külügyminiszter Netanjahu riválisával, a szociáldemokrata Jichák Herzoggal egyeztetett a müncheni biztonságpolitikai konferencia alkalmából - számolt be erről vasárnap az izraeli sajtó.

A nem hivatalos szombati találkozót az izraeli média a kormányzó, jobbközép Likudot vezető Netanjahuval szembeni sértésnek minősítette. Médiaértesülések szerint Biden és Kerry azt akarják elérni, hogy Netanjahu az előzetes tervekhez képest ne tartson beszédet a republikánus többségű amerikai kongresszus előtt március elején.

Az izraeli miniszterelnök tervei szerint mindössze két héttel a márciusban esedékes izraeli parlamenti választások előtt Washingtonba látogat.

Barack Obama amerikai elnök korábban elutasította, hogy a voksoláshoz ennyire közeli időpontban találkozzon Netanjahuval, és azzal indokolta döntését, hogy nem akar a választási kampány résztvevőjévé válni.

A szociáldemokrata Munkapártot vezető Herzog az izraeli tízes televíziós csatornának szombaton úgy nyilatkozott, Netanjahu látogatását "teljes mértékben bojkottálni fogja" a Fehér Ház. A The Times of Israel című angol nyelvű izraeli híroldal szerint az Obama-adminisztrációt felbőszítette, hogy az izraeli kormányfő nem egyeztette tervezett washingtoni látogatását a Fehér Házzal.

Az Obama-adminisztráció és Netanjahu között évek óta feszült a viszony Izraelnek a palesztinokkal szemben folytatott politikája miatt.

Az izraeli miniszterelnök mindenesetre korábban hangsúlyozta, washingtoni látogatása amiatt szükséges, hogy figyelmeztessen azokra a veszélyekre, amelyeket Irán nukleáris tevékenysége, valamint egy Teheránnal esetlegesen megkötött elégtelen egyezmény jelenthet.

Izrael és az amerikai kongresszus keményvonalas politikusai egyre élesebben bírálják az iszlám köztársaság és a hatok csoportja (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) között az iráni atomprogramról zajló egyeztetéseket. Amennyiben az újabb forduló sem hoz eredményt, befolyásos amerikai törvényhozók újabb szankciók bevezetését javasolhatják a kongresszusban, ami iráni tisztségviselők szerint véget vethet bármiféle diplomáciai kísérletnek.