eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Heves harcok törtek ki Líbiában

Heves harcok törtek ki a hét végén Líbia második legnagyobb városában, Bengáziban, ahol a nemzetközileg elismert, megválasztott líbiai kormányhoz hű fegyveres erők megpróbálnak visszaszerezni területeket a szélsőséges milíciák kezéről.

A több helyszínen zajló hadművelet szombat reggel kezdődött - mondta el a kormányhű erők egyik tisztje az AP hírügynökségnek. A neve elhallgatását kérő tiszt közlése szerint a szárazföldi alakulatokat légi egységek támogatják a hadműveletben.

Moamer Kadhafi elnök bukása és halála, 2011 után Líbiában a politikai átmenet összeomlott. Azóta káosz uralkodik az észak-afrikai országban, Líbiának két kormánya és két parlamentje van, egyes térségek uralmáért pedig egymással versengő fegyveres milíciák harcolnak.

Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi főképviselője szombaton a müncheni biztonságpolitikai konferencián arra figyelmeztetett, hogy az észak-afrikai országban, az EU "kapuja előtt" robbanásveszélyes helyzet alakult ki, ami Európa biztonságát is fenyegetheti.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×