eur:
394.97
usd:
371.53
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Egymásnak ellentmondó értékelések a szlovák népszavazásról

Sikeresnek értékelte a család védelméről szombaton Szlovákiában tartott népszavazást a kezdeményező kezdeményező Családért Szövetség (AZR) civil ernyőszervezet a leadott igenlő válaszok nagy aránya miatt, noha a referendum az előírtnál kisebb részvételi arány miatt érvénytelen lett, amivel viszont az ellentábor elégedett.

A Központi Referendum Bizottság (ÚKR) által vasárnap ismertetett hivatalos végeredmény szerint a voksoláson mintegy 944 ezren vettek részt, a 4,4 millió szavazásra jogosult szlovák állampolgár 21,4 százaléka. Mivel az érvényességhez 50 százalékos részvételi arány szükséges, így az ország történetének nyolcadik referenduma érvénytelen lett.

A voksoláson három kérdésre lehetett igennel vagy nemmel válaszolni: egyetértenek-e azzal, hogy házasság csak egy férfi és egy nő között jöhet csak létre; azonos nemű párok ne fogadhassanak örökbe gyermeket; valamint azzal, hogy az oktatási intézmények ne követelhessék meg a gyermekek részvételét azokon az órákon, amelyeken a szexuális viselkedés, illetve az eutanázia a téma.

Az igen válaszok aránya mindhárom kérdésben meghaladta a kilencven százalékot.

A népszavazás kezdeményezője, a Családért Szövetség civil ernyőszervezet az igen válaszok nagy aránya miatt sikeresnek értékelte a referendumot.

A referendum kiírásának illetve annak kérdésfelvetéseinek egyik leghangosabb ellenzője, a Mondjunk nemet az értelmetlen népszavazásnak elnevezésű polgári kezdeményezés aktivistái választási központjukban reggelig ünnepeltek. Az egyik aktivista, Hana Fábry az emberi jogok szempontjából sikerről beszélt, a csekély részvételi arány pedig szerinte azt tükrözi, hogy Szlovákiában a többség "elkezdte emberi módon érzékelni" a kérdést.

Az Irány-Szociáldemokrácia miniszterelnöke Robert Fico szavazata leadását követően sajtószóvivőjén keresztül azt üzente a sajtónak, hogy a kormányfő "szabadon válaszolt a kérdésekre". Andrej Kiska államfő, bár részt vett a voksoláson, szavazata leadását követően azt mondta, hogy szomorúsággal tölti el az, amit ez a népszavazás országának hozott.

Ján Fígel, az ellenzéki szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke szerint a referendummal sikerült a középpontba állítani a család kérdését, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) parlamenti képviselője, Martin Poliacik viszont úgy vélte, hogy eredmény alapot ad arra, hogy aktualizálni lehessen a regisztrált partnerség kérdését.

Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke a népszavazásról az MTI-nek azt mondta, hogy majd csak később, a most felélénkült társadalmi vita során dől majd el, hogy a népszavazás milyen új körülményeket teremt. Az MKP elnöke hozzátette: azért volt viszonylag alacsony a részvételi arány, mivel a választók tudták, hogy a referendum első két kérdésére adott igen válaszukkal csak megerősítenék a jelenlegi jogállapotot, aminek viszont nem volt elégséges mozgósító ereje.

A Bugár Béla vezette Most-Híd kiadott közleményében azt a reményét fejezte ki, hogy a jövőben a társadalomban fokozottabb igény lesz az egymás iránti toleranciára és a kölcsönös tiszteletre. A párt szerint a szlovák társadalom számára fontosak a családdal kapcsolatos kérdések, de a népszavazás eredménye sejtetni engedi, hogy a társadalom nagy része a tényleges gondokat és veszélyeket a feltett kérdéseken kívüli területeken látja.

A család védelméről tartott népszavazás a nyolcadik referendum volt Szlovákia történetében. Ezek közül idáig csak egy volt érvényes, mivel csupán az ország európai uniós csatlakozásáról 2003-ban tartott népszavazás részvételi aránya érte el az 50 százalékos érvényességi küszöböt.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×