Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A szocialisták nyerték az időközi választást Franciaországban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormányzó Szocialista Párt jelöltje nyerte a januári párizsi terrortámadások óta első időközi parlamenti választást Franciaországban vasárnap, hajszálnyival legyőzve a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) politikusát.

Az ország keleti részén, a svájci határ közelében található Doubs megye egyik választókörzetében azért tartottak voksolást, mert az eddigi képviselőt, Pierre Moscovicit uniós biztossá nevezték ki.

A voksolást kiemelt figyelem követte, mivel sokan úgy vélték, az eredmény jelzésértékű lesz azt illetően, hogy bevándorlásellenes Nemzeti Front vagy a toleranciapárti szocialisták mellé állnak a francia választók az iszlamista szélsőségesek által elkövetett, az egész országot megrázó párizsi merénylet után.

Az első fordulóban még a Nemzeti Front jelöltje, Sophie Montel szerezte a legtöbb voksot, a szavazatok 32,6 százalékát, a szocialista Frédéric Barbier 28,9 százalékkal végzett a második helyen.

A vasárnap tartott második fordulóban azonban Barbier 51,4 százalékos eredményével megtartotta a mandátumot a szocialistáknak.

A fő francia jobboldali ellenzéki erő, a Népi Mozgalom Uniójának jelöltje az első fordulóban meglepetésre csak a harmadik helyen végzett. Ezt egyes elemzők úgy értékelték, hogy Nicolas Sarkozy pártelnök, volt államfő nem képes mozgósítani a jobbközép szavazókat, miközben Francois Hollande szocialista elnök korábban megtépázott népszerűsége megkétszereződött a januári vérengzés óta.