Újabb takonykóros panda pusztult el Kínában

InfoRádió / MTI
2015. február 7. 06:10
Újabb óriáspanda pusztult el egy takonykórjárvánnyal sújtott északnyugat-kínai tenyésztőtelepen, ahol december óta ez volt a negyedik példány, amely belehalt a veszélyes betegségbe.

A Feng Feng nevű hatéves panda január 8-án esett kómába, az állat halálának pontos időpontjáról azonban nincs adat. A Hszinhua kínai hírügynökség szerint további négy példánynál diagnosztizálták a betegséget, ám az érintett állatok felépültek. Az egészséges pandákat más telepekre küldte a központ.

A takonykór rendkívül veszélyes betegség, amely legtöbbször kutya- és macskaféléket fertőz meg. A halálozási ráta a statisztikák szerint akár 80 százalékos is lehet.

Jelenleg nagyjából 1600 óriáspanda él a vadonban, többségük a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban, míg a fogságban élő egyedek száma meghaladja a háromszázat.

Fogságban születtek a Japán nyugati részén lévő Vakajama prefektúrabeli Adventure World vidámpark és állatkert óriáspanda ikrei is decemberben, amelyeknek nevét most választották ki a nagyközönségtől beérkezett több mint 10 ezer javaslatból. A kölykök nevei, az Ohin és a Tohin a parknak otthont adó Sirahama városra utalnak, emellett a cseresznye és a barack szavakat rejtik.

Az apró nőstények fejenként nagyjából háromezer grammot nyomnak és több mint 50 centiméteresek. A látogatók napközben néhány órára láthatják az új szaporulatot.