eur:
393.59
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ukrajna idén 14 milliárd köbméter földgázt importál a tervek szerint Európából

Ukrajna idén 14 milliárd köbméterre növelné gázimportját Európából a tavalyi 8-10 milliárd köbméterről - jelentette be pénteken az ukrán kormányfő a szlovák miniszterelnökkel közösen tartott kijevi megbeszélés utáni sajtóértekezleten.

Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő azt mondta, hogy januárban Ukrajna több földgázt importált Szlovákián keresztül, mint amennyit Oroszországból kapott. "A Szlovákián át érkező földgáz olcsóbb volt, mint amennyiért Oroszország szállított" - tett hozzá.

Előzőleg az ukrán állami Naftohaz gázipari cég vezetője azt mondta, hogy az idén Európából érkező földgáz aránya a teljes behozatal 60 százalékát teheti ki. Két éve ez az arány 5 százalék volt. Ukrajnának az a célja, hogy teljesen megszüntesse gázfüggőségét Oroszországtól - hangsúlyozta.

Az orosz Gazprom tavaly 14,5 milliárd köbméter földgázt szállított Ukrajnának, egy évvel korábban 25,8 milliárd köbmétert.

Robert Fico szlovák miniszterelnök a pénteki közös sajtóértekezleten bejelentette, hogy Szlovákia március 1-től évi 14,5 milliárd köbméter földgáz továbbítására lesz képes Ukrajna felé, miután az ezt lehetővé tevő vezeték kapacitása nő a jelenlegi 11,5 milliárd köbméterről.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×