Ukrajna és a Közel-Kelet a fő téma a müncheni biztonságpolitikai konferencián

InfoRádió / MTI
2015. február 6. 07:39
Minden korábbinál több magas rangú politikus, katonai és gazdasági vezető vesz részt a pénteken kezdődő 51. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC), amelynek legfontosabb témája az ukrán válság és a közel-keleti helyzet.

A biztonságpolitika davosi fórumának is nevezett tanácskozás példátlanul feszült helyzetben kezdődik, hiszen az ukrán-orosz konfliktus miatt "az egész európai biztonsági rendszer válságba jutott", az Iszlám Állam terrorszervezet előretörése pedig "káoszt okozhat a Közel-Keleten" - mondta a konferencia igazgatója, Wolfgang Ischinger egy berlini háttérbeszélgetésen.

A vasárnapig tartó fórumon várhatóan rekordszámú résztvevővel, csaknem 20 állam-, illetve kormányfővel, nagyjából 60 védelmi miniszterrel és külügyminiszterrel, nemzetközi szervezetek - köztük a NATO - , nemzetközi civil szervezetek - egyebek mellett a Greenpeace és az Amnesty International -, és több tucat nagyvállalat vezetőivel vitatják meg a biztonságpolitika legégetőbb kérdéseit.

Például az Egyesült Államokból Joe Biden alelnök és John Kerry külügyminiszter, valamint a törvényhozás egy igen népes delegációja érkezik a bajor fővárosba John McCain szenátor vezetésével, míg Ukrajnát a tervek szerint Petro Porosenko elnök, Oroszországot pedig várhatóan Szergej Lavrov külügyminiszter képviseli.

A német kormányból hat miniszter vesz részt az MSC-n, és a konferencia fő szónoka Angela Merkel kancellár lesz, aki a tervek szerint szombaton tart előadást.

Magyarországot Hende Csaba honvédelmi miniszter és Siklósi Péter védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár képviseli a biztonságpolitikai fórumon.

Az egyes programok, panelbeszélgetések címe jelzi a főbb témákat. Péntek délután például Ki áll készen a hibrid hadviselésre?, péntek éjszaka, az úgynevezett Éjjeli bagoly szekcióban pedig A menekültkatasztrófa címmel tartanak beszélgetést, míg szombaton egyebek között A világ 2015-ben: összeomló rend, vonakodó oltalmazók?, Elveszítjük a terror elleni háborút? és Elnöki vita: az Ukrajna körüli konfliktus és az európai biztonság címmel lesz beszélgetés a müncheni Bayerischer Hof szállodában, amelynél minden eddiginél nagyobb erővel, 3600 rendőrrel biztosítják a rendezvényt.

A konferencia végleges programját a péntek délutáni kezdés előtt hirdetik ki, mert a nemzetközi válságok alakulásával összefüggésben számos résztvevő programja változhat hirtelen, így az utolsó percig bizonytalan, hogy minden meghívott eljut-e Münchenbe. Az viszont biztos, hogy az MSC kitüntetését, a konferencia alapítójáról elnevezett Ewald von Kleist-díjat ezúttal nem egy személy, hanem egy intézmény, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kapja az ukrán válság kezeléséhez nyújtott hozzájárulás elismeréseként.