eur:
393.83
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Magyar fejlesztésű műsorfigyelő rendszer a máltai médiahatóságnál

Ciprus után Málta is bevezeti a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által kifejlesztett Iris médiafigyelő rendszer egy szűkebb változatát, amely komplex módon képes nagy adatbázisokat metaadatokkal ellátva kezelni.

Az NMHH pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Karas Monika, a hatóság elnöke vezetésével NMHH-s szakemberek folytattak megbeszéléseket február 5-én Máltán. Az elnök tárgyalt Anthony J. Tabone-nal, a máltai médiahatóság elnökével és Pierre Cassar főigazgatóval, valamint találkozón vesz részt a Máltai Műsorszolgáltatási Tanács tagjaival és a máltai közszolgálati média vezetőivel.

Karas Monika azt hangsúlyozta, hogy a jó gyakorlatok nemzetközi megosztása kitűnő példa a partnerségen alapuló hatósági együttműködések létjogosultságára és hasznosságára.

A megbeszélésen az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló uniós irányelv tervezett módosításáról, illetve az Iris műsorrögzítő rendszerrel kapcsolatos tapasztalatokról egyeztettek.

Az NMHH munkatársai által kifejlesztett Iris médiafigyelő informatikai rendszer egyedülállóan nagy adatbázist képes komplex módon, metaadatokkal ellátva feldolgozni: Magyarországon jelenleg több mint 8 millió műsoróra, 115 terabájtnyi adat, 141 rádió és televízió műsorfolyama képezi az elemzések alapját, amelyek akár 1990-ig visszamenőleg kereshetők. Ez az informatikai rendszer a technológiai alapja a hatóság műsorfigyelő és -elemző tevékenységének.

A többmodulos rendszer egy koordináló szerverből, csatornarögzítésért felelős kódolóegységekből, egy nagy kapacitású háttértárból és archiváló egységekből áll. Az adatok forrását egy fejállomás biztosítja, a rögzített műsorok, reklámok pedig egy webes felületen kereshetők időpont vagy műsorcím szerint.

Hangsúlyozták, hogy a rögzítési rendszer nélkül a hatóság kénytelen lenne a médiaszolgáltatók adatszolgáltatására hagyatkozni, ami nagyban megnövelné az ügyek átfutási idejét.

A máltai hatóság 2013-ban kereste meg az NMHH-t, hogy tegye lehetővé az Iris rendszer adaptálását. Az ottani igényeknek megfelelően a máltai változat egymodulos, és 11 televízió 24 órás rögzítését végzi. A szigetországban bevezetett rendszer egy videokazettán alapuló, elavult rögzítési megoldást váltott fel. A magyarok interneten keresztül irányították az üzembe helyezést, végül az Irist használó máltai szakemberek számára háromnapos helyszíni tréninget tartottak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×