eur:
393.87
usd:
368.5
bux:
66309.86
2024. április 24. szerda György

Felfokozott várakozások mellett kezdődött meg a német-francia-orosz csúcstalálkozó

A moszkvai Kremlben megkezdődött Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök hatszemközti találkozója. A felfokozott várakozások szerint ezen a pénteki hármas csúcstalálkozón eldőlhet, sikerül-e diplomáciai úton véget vetni az eddig több mint 5300 halálos áldozatot követelő délkelet-ukrajnai fegyveres összecsapásoknak, és megkezdődhet-e a valódi rendezés Ukrajnában.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője közölte, hogy sem szakértők, sem a küldöttségek tagjai nem vesznek részt a tárgyaláson.

Az egyik orosz napilap vezércikke szerint az ukrajnai háborút Moszkvában állítják le, más újságokban szakértők úgy vélekedtek, hogy Merkel és Hollande látogatása mögött a Kijevnek való fegyverszállításról szóló nyugati vita kiéleződése áll. Egy külföldi elemző úgy látja, hogy Hollande és Merkel moszkvai tárgyalása az utolsó diplomáciai esély az ukrajnai szembenállás rendezésére.

Jurij Usakov, az orosz államfő külpolitikai tanácsadója csütörtökön kijelentette, hogy Moszkva kész az építő párbeszédre, és az ukrajnai helyzet romlásával indokolta a három állami vezető moszkvai találkozóját.

Francois Hollande a Moszkvába indulást megelőzően Párizsban közölte, hogy az ukrajnai válság átfogó rendezése végett látogat el pénteken Angela Merkellel együtt az orosz fővárosba, de hozzátette, hogy nem lehet előre megjósolni Putyinnal folytatandó tárgyalásuk eredményét.

A német kancellár egy berlini sajtótájékoztatón elismerte, egyáltalán nem biztos, hogy sikerül a kijevi és moszkvai tárgyalások révén fegyvernyugvást elérni a kelet-ukrajnai válságövezetben.

Merkel és Hollande előző nap 5 órán át, az éjszakába nyúlóan tárgyalt Kijevben Petro Porosenko ukrán elnökkel.

Az ukrán államfői hivatal közleménye szerint Németország, Franciaország és Ukrajna a szeptemberi minszki megállapodás betartását szorgalmazta. Az állami vezetők azonnali tűzszünetre, a külföldi csapatok és nehézfegyverek Kelet-Ukrajnából történő kivonására, az orosz-ukrán határ lezárására és a hadifoglyok elengedésére szólítottak fel. További részleteket nem közöltek a hosszas egyeztetés tartalmáról.

Jevhen Perebijnisz ukrán külügyi szóvivő csütörtökön azt mondta, hogy a francia elnök és a német kancellár új béketerve a Donyec-medence egyfajta decentralizációját tartalmazza.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×