eur:
394.97
usd:
371.53
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Csökkentették a mozgósítási tervet a Beregszászi járásban

Az eredetileg tervezettnél egyharmaddal kevesebb katonaköteles személyt hívnak be az ukrán hadseregbe a Beregszászi járásból a mozgósítás jelenleg zajló negyedik szakaszában - közölte Vaszil Dzerin őrnagy, a beregszászi egyesített hadkiegészítő parancsnokság megbízott vezetője.

A tiszt megbeszélést folytatott Babják Zoltánnal, Beregszász polgármesterével, amelynek során arról tájékoztatta a városvezetőt, hogy miként halad a mozgósítás Beregvidéken. Elmondása szerint Beregszászon és a hozzá tartozó járásban az eredetileg tervezett 260-ról 175 főre csökkentették a behívandó hadkötelesek számát - adta hírül pénteken a 7dniv.info kárpátaljai hírportál.

Dzerin azt is közölte, hogy a kelet-ukrajnai terrorellenes művelet kezdete óta Beregvidékről 163 főt hívtak be a hadseregbe. Tájékoztatása szerint a Beregszászi járásban is ugyanolyan nehézségekkel találkozik a katonai hatóság a mozgósítást tekintve, mint egész Kárpátalján, azaz a katonaköteles személyek nagy részét nem találják a lakóhelyén, sokan ugyanis külföldön vagy Ukrajna más megyéiben vállalnak munkát.

A kérdéssel kapcsolatban Babják Zoltán kifejtette, hogy szerinte minél több önkéntest kellene besorozni a mozgósítás során. Fontosnak mondta, hogy csak végső esetben hívják be azokat a szakembereket, akiknek kiemelt szerepük van a város működtetésében.

A hírportál beszámolója szerint Kárpátalján vizsgálódik az ukrán hadsereg vezérkari főnöksége, a szárazföldi erők parancsnoksága és az északi műveleti parancsnokság, mivel a megyében a hadkiegészítő parancsnokságok eddig csak 20 százalékra teljesítették a 2015. január 20-án kezdődött újabb mozgósítás tervét. A megyei hadkiegészítő parancsnokság közlése szerint tíz nap alatt 1400 behívót kézbesítettek, de csak ezren jelentek meg a parancsnokságokon, és 900-an estek át az egészségügyi alkalmassági vizsgálaton. Egyelőre azonban mindössze 300 főt tudnak besorozni, 400 embert ugyanis kórházi kivizsgálásra irányítottak. A hivatal adatai szerint mostanáig 66 önkéntes jelentkezett katonai szolgálatra, köztük négy orvosnő. Eddig csak ennyi orvost sikerült mozgósítani a megyében a tervezett 21-ből, mivel az érintett tartalékos tiszt orvosok nem megfelelő egészségi állapotra hivatkozva pótlólagos kivizsgálást kértek.

A megyei hadkiegészítő parancsnokság a mozgósítottak alkalmassági vizsgálatának gyorsítására szólította fel a helyi egészségügyi hatóságokat, hogy három napnál tovább senki ne maradhasson kórházban, jelenleg ugyanis közel kétszáz fő vizsgálata több mint 10 napja húzódik.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×