Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nisman ügyész halálának vizsgálatát egy neves bíróra bízták

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A nagy tekintélynek örvendő Daniel Rafecas bírót bízzák meg Argentínában annak az ügynek a vizsgálatával, amelyben Alberto Nisman ügyész halála kapcsán Cristina Fernández Kirchner elnököt gyanúsítják az igazságszolgáltatás elhallgattatásával.

A holokauszttal kapcsolatos perek szakértőjének tekintett Rafecas és két másik bíró egymás után megtagadták az ellentmondásos ügy vizsgálatát, illetékesség hiányára hivatkozva.

Szerdán azonban közbeavatkozott Martin Irurzun, a szövetségi bűnügyi fellebbviteli bíróság elnöke, felszólítva Daniel Rafecast, hogy vegye magához az ügyet.

Nismant - aki tíz éven át dolgozott a Buenos Aires-i zsidó kulturális központ (AMIA) elleni 1994-es pokolgépes merénylet vizsgálatán, január 18-án holtan találták lakásában.

Az ügyész öt nappal korábban nyilvánosan azzal vádolta meg az államfőt és Héctor Timerman külügyminisztert, hogy jól jövedelmező iráni kereskedelmi szerződésekért cserébe akadályozták a 85 ember halálát okozó robbantás feltételezett iráni felelősei utáni nyomozást.

Nismant január 19-én hallgatta volna meg az argentin kongresszus.

Buenos Airesben szerdán kétezer ember tüntetett a fejében golyóval megtalált ügyész halálának tisztázását követelve.

Az "Elég a büntetlenségből" felirattal demonstráló menet élén a Nobel Béke-díjas Adolfo Pérez Esquivel képzőművész, emberi jogi aktivista vonult.

"Nem tudjuk, Nismant megölték, vagy öngyilkos lett" - nyilatkozta Pérez Esquivel, azt az Argentína szerte elterjedt nézetet visszhangozva, amely szerint az ügyészt Kirchner elnök ölethette meg, mielőtt vád alá helyezte volna őt az AMIA-ügy nyomozásának akadályozásáért.