Inforádió

Meghallgatom Élő adás

NATO parancsnoki egység lehet Székesfehérváron

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
2016 körül állhat szolgálatba az a NATO integrációs egység, amely a tervek szerint Székesfehérváron állomásozna majd. Erről Hende Csaba honvédelmi miniszter beszélt a brüsszeli védelmi miniszteri tanácskozás után. A brüsszeli találkozón jóváhagyták egy 48 órán belül bevethető, 5000 fős dandár felállítását. Ennek bevetését segítheti a 6 - köztük a magyarországi - integrációs egység.

Magyarország is kéri a NATO integrációs egység felállítását - mondta az InfoRádiónak a brüsszeli védelmi miniszteri találkozó után Hende Csaba tárcavezető.

"A készenléti akcióterv egyik eleme az úgynevezett előretolt vezetésirányítási törzselemek telepítése. Első lépésben 6 ilyen NFIU-nak rövidített (NATO forces integration unit) törzselemet hozunk létre a NATO keleti határán lévő tagállamokban. Másokkal egyetemben Magyarország is előterjesztette azt az igényét, hogy mi is szeretnénk egy ilyen törzselemet Magyarország területén".

Hende Csaba szerint a NATO integrációs egység magyarországi jelenléte erősítené Magyarország biztonságát.

"Ez vélhetően valamikor 2016-2017-ben a varsói NATO-csúcsot követően kerül felállításra, és a tervezett helye Székesfehérvár. Ez egy 40 fős, kis parancsnokság féle, amely felét a Magyar Honvédség törzstisztjei adják, míg a másik 20 főt a különböző NATO-tagállamok törzstisztjeiből állítjuk fel".

A honvédelmi miniszter hozzátette: a parancsnokság feladata egyebek mellett az 5-dik cikkelyhez tartozó esetleges műveletek, illetve gyakorlatok kapcsán a NATO gyorsreagálású kötelékének a kezdeti irányítása. Az InfoRádió azon felvetésére, hogy Oroszország nemtetszését fejezte ki a NATO keleti határának megerősítése miatt, Hende Csaba így reagált:

"Szeretném hangsúlyozni, hogy az előretolt vezetésirányítási törzselem magyarországi telepítése nem negatív gesztus, nem irányul egyetlen állam ellen sem, és nem generál konfliktust senkivel. Ez egy pusztán védelmi jellegű intézkedés. Sem politikailag, sem jogilag nem sérti az 1997-es NATO-Oroszország Alapokmányt. Azt is hangsúlyozni szeretném, hogy Magyarország ettől nem válik célponttá senki számára. Sőt."

Hende Csaba elmondta: a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek találkozóján az Ukrajnának esetlegesen szállítandó fegyverek kérdése nem szerepelt a napirenden.

A NATO csütörtökön jóváhagyta a szövetség kelet-európai katonai képességeinek fokozását.

A tagállamok védelmi miniszterei ugyanis megvitatták az úgynevezett készültségi akcióterv részleteit: ennek keretében a szövetség területén 48 órán belül bárhol bevethető, mintegy 5000 fős dandárt állítanak fel. E haderő bevetésének megkönnyítésére több keleti tagállamban összesen hat koordinációs parancsnoki egységet hoznak létre - jelentette be Brüsszelben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Franciaország, Németország, Olaszország, Lengyelország és Nagy-Britannia vállalta, hogy elsőként küld katonákat az új dandárba - közölte Stoltenberg az Észak-atlanti Tanács védelmi miniszteri ülése után. Az új haderő 2016-ban lesz bevethető.

Hanganyag: Domanits András