Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A német-francia béketerv reményt ad egy ukrán tűzszünetre

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A francia elnök és a német kancellár új béketerve a Donyec-medence egyfajta decentralizációját tartalmazza - jelentette ki csütörtökön Jevhen Perebijnisz ukrán külügyi szóvivő egy tévéinterjúban.

A tisztségviselő megjegyezte, hogy valószínűleg Moszkva a kelet-ukrajnai konfliktus "befagyasztását" szeretné, a Donyec-medencét olyan képződménnyé változtatva, amely fékezi Ukrajna reformtörekvéseit és közeledését Európához.

"Azok a megbeszélések, amelyeket most folytatunk, azon alapulnak, hogy a Donyec-medence különleges helyzete csakis úgy valósulhat meg, hogy az ukrán vezetés kontroll alatt tartja az ottani folyamatokat, valamint megmarad ellenőrzése az orosz-ukrán határ fölött" - fejtette ki Perebijnisz. Hozzátette: az viszont, hogy milyen szintű decentralizáció menjen végre Ukrajnában, azt az ukrán parlamentben és a vezetésben vitatják majd meg.

A szóvivő szavai szerint a béketerv kimondja: Ukrajna kész bizonyos szintű önigazgatási jogot biztosítani a régióknak, beleértve a Donyec-medencét is. "Nem kérdőjelezhető meg viszont Ukrajna területi épségének és a központi vezetés az ország egész területe fölötti feltétel nélküli ellenőrzési jogának alapelve" - szögezte le Perebijnisz.

Az ukrán elnöki hivatal szerint reményt ad egy tűzszünetre a kelet-ukrajnai régióban az a béketerv, amelyet Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök terjesztett elő csütörtökön Kijevben, és amelyről a két nyugati vezető pénteken Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyal majd.

A béketerv részleteit hivatalosan nem ismertették, és noha eredetileg tervbe vették, hogy a három vezető közös nyilatkozatot ad ki még az este folyamán Kijevben, ezt törölték.