Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A bosszú útjára lépett Jordánia

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Folytatja a légitámadásait az Iszlám Állam (IÁ) ellen Jordánia, egy nappal azután, hogy a II. Abdalláh király bosszút fogadott a fiatal jordániai pilóta, Maáz al-Kasszaszbe élve elégetéséért.

A légitámadás az IÁ által uralt területeket célozta - mondta a védelmi szervek egyik tisztviselője a Reutersnek. A bevetés után hazatérő gépek átrepültek Maáz al-Kasszaszbe családjának városa felett.

II. Abdalláh király szerdán ígéretet tett arra, hogy megbosszulja a meggyilkolt pilótát, és úgy nyilatkozott, hogy Jordánia válaszképpen kíméletlenül fellép az IÁ ellen, mivel az nem csak az ország, hanem az iszlám és annak értékeinek ellensége is.

Csütörtökön a főhadnagy családját az Ammántól száz kilométerre lévő Karak mellett a király, Abdulláh Enszúr miniszterelnök, és más magas rangú tisztviselők látogatták meg, hogy részvétüket nyilvánítsák. Szerdai beszédében az uralkodó mártírnak nevezete al-Kasszaszbét, és hangsúlyozta, hogy nem engedhetik, hogy halála hiábavaló legyen.

A nap folyamán több ezer jordániai fejezte ki tiszteletét a régióban, ahonnan a huszonhat éves főhadnagy származik. A terület a Hasemita uralkodóháznak egy fontos bázisa, amit az királyi családhoz hűséges törzsek laknak.

Washingtonban a kongresszus vezető alakjai már javasolták a királyság katonai támogatásának erősítését. Jelenleg az Egyesült Államok évi egymilliárd dollárt folyósít Jordániának, hogy segítsék a gazdaságot és katonaságot.