eur:
393.49
usd:
367.13
bux:
66595.98
2024. április 25. csütörtök Márk

Agyműtét 3500 éve?

Agyműtét nyomait viselő 3500 éves női koponyát találtak a régészek az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm területen lévő Hsziaoho sírkomplexumban.

A Csilin Egyetemen dolgozó Csu Hung egy múlt hét végi régésztalálkozón ismertette a leletet. A szakember szerint a koponyán lévő lyuk nagyjából hat centiméter átmérőjű és a seb mellett a szövetek gyógyulására utaló bizonyítékokat is találtak.

A kutatók mindezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a kraniotómia - az agyon végrehajtott sebészeti beavatkozás a koponyán ejtett bemetszésen keresztül - modernkori gyakorlatát már évezredekkel ezelőtt használhatták Kínában. "A sebhely azt sugallja, hogy a negyvenes éveiben meghalt nő legalább még egy hónapot élt a beavatkozás után" - mondta Csu.

Tavaly novemberben a régészek ugyanebben a sírban fedezték fel Kína legrégebbi ragasztóanyagát, zselatin formájában, amelyet egy 3500 éves rituális eszköz rejtett.

A Loulan ősi városától mintegy 175 kilométerre nyugatra található Hsziaoho temetőt egy svéd régész, Folke Bergman tárta fel elsőként 1934-ben. A hatalmas temetkezési terület több mint 300 sírboltot rejt és hajó alakú koporsóiról ismert.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×