eur:
395.26
usd:
366.14
bux:
65422.86
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Így értékelte a német sajtó Merkel látogatását

A német média szokatlanul bő teret szentelt a kancellár tegnapi budapesti látogatásának. Abban szinte valamennyi kommentár egyetértett, hogy Angela Merkel budapesti útja némileg növelte a magyar kormányfő tekintélyét, ugyanakkor szóba hozták azt is, hogy több kérdésben nincs egyetértés Merkel és Orbán Viktor között.

A müncheni Süddeutsche Zeitung mai száma több cikket is szentelt Angela Merkel budapesti útjának. A baloldali lap címoldalán közölt jelentés szerint a kancellár kíméletes formában bírálta Orbán Viktor politikáját és ezzel kapcsolatban arra figyelmeztette, hogy a parlamenti többség ellenére tekintettel kell lenni az ellenzék és a civil társadalom véleményére, egyben pedig értékelni kell a média szerepét.

A Süddeutsche Zeitung kommentár-rovatában pedig azt domborítja ki, hogy Angela Merkel látogatásával ugyan némileg növelte Orbán Viktor tekintélyét, de magatartásával felerősítette az ellenzék kifogásait is.

Az újság on-line kiadása a helyszínről küldött beszámolóban azt emeli ki, hogy a magyar kormányfővel folytatott tárgyaláson komoly nézeteltérések merültek fel; a cikk mellett közölt fénykép a megbeszélést követő sajtótájékoztató azon pillanatában készült, amikor Angela Merkel és Orbán Viktor szinte tanácstalanul néz egymásra. Erre a felvétel aláírása ad magyarázatot: a kancellár és a miniszterelnök még akusztikailag sem értette meg egymást.

A liberális Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a kancellár Budapesten az Európai Unió Moszkvával szembeni egységes fellépése mellett érvelt, amit értékes politikai erénynek nevezett. Tette ezt azért is, mert Orbán Viktor ugyan demokratikus választás útján került kormányra, de a jelek szerint egyre inkább eltávolodik a demokráciától. A Frankfurter Allgemeine Zeitung hangsúlyozza, hogy habár a magyarországi állapotokat nem lehet összehasonlítani az Oroszországban kialakult helyzettel, felmerül a gyanú, hogy a miniszterelnök ilyenről álmodozik.

A konzervatív Die Welt úgy véli, hogy Merkel és Orbán között számos kérdésben nincs egyetértés, de az ukrajnai helyzet megítélésében, illetve a Kijev esetleges amerikai fegyveres támogatásának elítélésével nézetazonosság uralkodik. A lap tudósítója, a magyar származású Kálnoky Borisz fényképpel illusztrált cikkében utal a kancellár látogatását megelőző kormány-ellenes tüntetésekre, rámutat viszont arra, hogy Angela Merkel budapesti útjával cáfolta a magyar ellenzéki média azon állítását, amely szerint Orbán Viktor elszigetelődött Európában.

A liberális Stuttgarter Zeitung kommentárja is kiemeli, hogy a látogatással Merkel erősen megingatta a budapesti kormány izolálódását hangoztató kijelentéseket, de figyelmeztette tárgyalópartnerét arra is, hogy az ellenzék véleményét semmi esetre sem szabad figyelmen kívül hagynia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×