Így értékelte a német sajtó Merkel látogatását

Infostart
2015. február 3. 13:26
A német média szokatlanul bő teret szentelt a kancellár tegnapi budapesti látogatásának. Abban szinte valamennyi kommentár egyetértett, hogy Angela Merkel budapesti útja némileg növelte a magyar kormányfő tekintélyét, ugyanakkor szóba hozták azt is, hogy több kérdésben nincs egyetértés Merkel és Orbán Viktor között.

A müncheni Süddeutsche Zeitung mai száma több cikket is szentelt Angela Merkel budapesti útjának. A baloldali lap címoldalán közölt jelentés szerint a kancellár kíméletes formában bírálta Orbán Viktor politikáját és ezzel kapcsolatban arra figyelmeztette, hogy a parlamenti többség ellenére tekintettel kell lenni az ellenzék és a civil társadalom véleményére, egyben pedig értékelni kell a média szerepét.

A Süddeutsche Zeitung kommentár-rovatában pedig azt domborítja ki, hogy Angela Merkel látogatásával ugyan némileg növelte Orbán Viktor tekintélyét, de magatartásával felerősítette az ellenzék kifogásait is.

Az újság on-line kiadása a helyszínről küldött beszámolóban azt emeli ki, hogy a magyar kormányfővel folytatott tárgyaláson komoly nézeteltérések merültek fel; a cikk mellett közölt fénykép a megbeszélést követő sajtótájékoztató azon pillanatában készült, amikor Angela Merkel és Orbán Viktor szinte tanácstalanul néz egymásra. Erre a felvétel aláírása ad magyarázatot: a kancellár és a miniszterelnök még akusztikailag sem értette meg egymást.

A liberális Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a kancellár Budapesten az Európai Unió Moszkvával szembeni egységes fellépése mellett érvelt, amit értékes politikai erénynek nevezett. Tette ezt azért is, mert Orbán Viktor ugyan demokratikus választás útján került kormányra, de a jelek szerint egyre inkább eltávolodik a demokráciától. A Frankfurter Allgemeine Zeitung hangsúlyozza, hogy habár a magyarországi állapotokat nem lehet összehasonlítani az Oroszországban kialakult helyzettel, felmerül a gyanú, hogy a miniszterelnök ilyenről álmodozik.

A konzervatív Die Welt úgy véli, hogy Merkel és Orbán között számos kérdésben nincs egyetértés, de az ukrajnai helyzet megítélésében, illetve a Kijev esetleges amerikai fegyveres támogatásának elítélésével nézetazonosság uralkodik. A lap tudósítója, a magyar származású Kálnoky Borisz fényképpel illusztrált cikkében utal a kancellár látogatását megelőző kormány-ellenes tüntetésekre, rámutat viszont arra, hogy Angela Merkel budapesti útjával cáfolta a magyar ellenzéki média azon állítását, amely szerint Orbán Viktor elszigetelődött Európában.

A liberális Stuttgarter Zeitung kommentárja is kiemeli, hogy a látogatással Merkel erősen megingatta a budapesti kormány izolálódását hangoztató kijelentéseket, de figyelmeztette tárgyalópartnerét arra is, hogy az ellenzék véleményét semmi esetre sem szabad figyelmen kívül hagynia.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást