Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A rendőrség vetett véget az első bécsi Pegida-tüntetésnek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A rendőrség vetett véget a Pegida-mozgalom első bécsi tüntetésének hétfőn este, miután ellentüntetők elállták menet útját.

Az iszlámellenes szervezet megmozdulásával egy időben jóval több embert felvonultató ellendemonstrációra is sor került az osztrák fővárosban.

A Pegida által szervezett belvárosi sétán a bécsi rendőrség közlése szerint mintegy háromszázan, míg az antifasiszta és baloldali szervezetek által meghirdetett ellentüntetésen csaknem ötezren vettek részt. A rendőrség csaknem 1200 fővel biztosította a két megmozdulást.

Az ellentüntetés hivatalos része este hét óra előtt rendbontás nélkül ért véget.

Hivatalosan a két menet nem keresztezte egymást, de nagyjából kétszáz ellentüntető elállta a Pegida híveinek útját. A két csoport majdnem két órán át nézett farkasszemet egymással, összetűzésüket a rendőrök sorfala akadályozta meg. A kialakult patthelyzet nyomán a rendőrség feloszlatta a Pegida tüntetést, ami miatt a jelenlévők hangos nemtetszésüket fejezték kit. Az APA osztrák hírügynökség azt írta, hogy a Pegida soraiban egymást karlendítéssel üdvözlő neonácik is voltak.

A Pegida szervezői nem értékelték kudarcként a történteket. Szóvivőjük az APA-nak azt mondta, hogy a jövő héten újabb tüntetést tartanak az Európába irányuló tömeges bevándorlás ellen és a menekültügyi politika megváltoztatásért.

Az ellentüntetést meghirdető antifasiszta szervezet közlése szerint egy aktivistájukat megtámadták. A menet feloszlatása után férfiak egy kis csoportja követte, majd földre teperte és bántalmazta a nőt, akit jelenleg kórházban ápolnak.

Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadság Párt (FPÖ) elnöke nyíltan szimpatziál a Pegidával, amelyet komoly polgári mozgalomnak tart. A politikus felháborítónak nevezte, hogy olyan emberekre aggatják rá a szélsőjobboldali jelzőt, akik csupán a hazájukért aggódnak. Az osztrák Zöldek frakcióvezetője ezzel szemben a Pegida kapcsán olyan huligánokról és szélsőjobboldali elemekről beszélt, akik csupán új indokot keresnek ahhoz, hogy akcióba lendüljenek.

Több katolikus szervezet bírálta a megmozdulást, s az Osztrák Szakszervezeti Ifjúság (ÖGJ) az ellentüntetésen való részvételre szólított fel. Az Ausztria Iszlám Vallási Közösség Egyesületének (IGGIÖ) szóvivője, Carla Amina Baghajati reményét fejezte ki, hogy a Pegida nem lesz komoly jelenség Ausztriában. Kijelentette, hogy a gyűlölet és a kirekesztés soha nem megoldás egy társadalom összetartozásának erősítésére.

Az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű, drezdai központú mozgalom tavaly októberben kezdte el a hétfőnként ismétlődő tüntetéssorozatát. Felvonulásain azóta egyre több ember menetel. A Pegidának emellett van már dániai, spanyolországi és belgiumi ága is. Január 12-én a norvég fővárosban is felvonulást tartott a mozgalom néhány száz híve.