Obama megértő az új görög kormánnyal szemben

InfoRádió / MTI
2015. február 2. 05:35
Megértéssel nyilatkozott Barack Obama amerikai elnök az új görög kormány törekvéseiről, amelyek arra irányulnak, hogy a hitelezők enyhítsék a Görögországnak nyújtott gazdasági segélycsomaggal kapcsolatos, szigorú fiskális előírásokat.

"Nem lehet folyamatosan prés alatt tartani az olyan országokat, amelyek a saját (gazdasági) depressziójuk közepén tartanak" - mondta Barack Obama, hozzáfűzve, hogy ezt idővel a politikai rendszer és a társadalom nem lesz képes elviselni.

"Valamikor létre kell jönnie egy növekedési stratégiának ahhoz, hogy kifizethessék adósságaikat és felszámolják az államháztartásuk hiányát" - nyilatkozott Obama egy, a CNN által vasárnap közvetített interjúban.

Szavai szerint Athénnek át kell alakítania a görög gazdaság szerkezetét a versenyképesség fellendítése érdekében, de, mint mondta, "nagyon nehéz ilyen változásokat kezdeményezni, amikor az emberek életszínvonala 25 százalékot zuhant".

Az elnök reményét fejezte ki, hogy megállapodás születik Görögországnak az euróövezetben maradásáról. "Úgy gondolom, hogy ez minden oldal részéről kompromisszumot igényel."

Szélesebb értelemben aggódom az európai növekedés miatt" - tette hozzá.

Az amerikai elnök azt mondta, hogy a költségvetési óvatosság és a szerkezeti átalakítás fontos sok európai ország számára, hozzátette ugyanakkor, hogy "mi az egyesült államokbeli tapasztalatból azt tanultuk meg, hogy a hiány csökkentésének és a pénzügyek egészsége helyreállításának legjobb módja a növekedés".

"És ha egy olyan gazdaságról van szó, amely szabadesésben van, akkor növekedési stratégiára van szükség, nem csupán olyan erőfeszítésre, hogy többet sajtoljanak ki a lakosságból, amely egyre jobban és jobban szenved" - nyilatkozott az amerikai elnök.