eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"Mozgósításra" készülnek a donyecki szakadárok

"Általános önkéntes mozgósítás" lesz tíz nap múlva az önhatalmúlag kikiáltott kelet-ukrajnai Donyecki Népköztársaságban - közölte az Oroszország által támogatott donyecki szakadárok vezetője hétfőn.

Olekszandr Zaharcsenko kijelentette, hogy mintegy százezer ember mozgósítását tervezik. Hangsúlyozta, hogy ez önkéntes alapon történik majd, de nem részletezte, hogy miként bonyolítják le az akciót.

Az ukrán fegyveres erők idén 200 ezer hadköteles ukrán állampolgárt készül behívni.

Zaharcsenko bejelentésével kapcsolatban több ukrán hírportál emlékeztetett arra, hogy a kijevi nemzetbiztonsági és védelmi tanács tavaly decemberben közölte: értesülései szerint 16-18 éves helyi kamaszokkal akarják a donyecki szakadárok feltölteni soraikat, ami sérti a gyermekek jogairól szóló nemzetközi egyezményt. A donyecki szakadárok hírügynökségéből idézve Zaharcsenko szavait kiemelte, hogy tavaszig legalább öt új dandárt szeretnének felállítani, három gyalogságit, egy tüzérségit és egy harckocsizót.

A zn.ua hírportál ambiciózusnak nevezte a szakadár mozgósítási tervet. Hozzátette, hogy a szakadárok már korában is hirdettek úgynevezett mozgósítást, ami saját bevallásuk szerint is kudarcba fulladt. Ukrán katonai források emellett többször számoltak be olyan esetről, amikor erővel kényszerítették a szakadár fegyveresek a helyi lakosokat, hogy segítsenek nekik, például lövészárkok ásásában vagy holttestek eltemetésében.

A kelet-ukrajnai harcok övezetében adatokat gyűjtő, a kijevi vezetés oldalán álló Információs Ellenállás nevű szervezet január közepén azt írta, hogy a konfliktus kirobbanása, tavaly április óta alig több mint ezer főt sikerült a donyecki szakadároknak mozgósítania az általuk megszállt területen maradt helyi lakosokból.

Ukrán katonai források mintegy 30 ezerre becsülik a kelet-ukrajnai szakadár erők létszámát. Dmitro Timcsuk katonai szakértő, az Információs Ellenállás koordinátora korábban azt írta, hogy a szakadár egységek alig negyven százalékát teszik ki az ukrán állampolgárok, a többi külföldi, javarészt Oroszországban kiképzett, főként orosz és csecsen nemzetiségű zsoldos, valamint az orosz reguláris hadsereg kötelékébe tartozó katona.

A hivatalos, Kijev által törvényben elrendelt ukrajnai mozgósítást augusztusig három hullámban hajtják végre. Az első szakasz január 20-án kezdődött. Petro Porosenko ukrán elnök tájékoztatása szerint 73 ezer behívót kézbesítettek, és eddig 2,5 ezren jelentkeztek önként szolgálatra.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×