eur:
394.08
usd:
369.83
bux:
65692.96
2024. április 23. kedd Béla

Modern zsidó központ épül a lerombolt zágrábi zsinagóga helyén

Modern zsidó központ építését tervezik a második világháborúban lerombolt zágrábi zsinagóga helyén, erről nemrég Zoran Milanovic miniszterelnök is tárgyalt a zágrábi zsidó közösségek vezetőivel - írta a Jutarnji List horvát napilap hétfőn.

A projekt 13,4 millió euróba (több mint 4 milliárd forintba) kerül, az épület hét emeletes lesz, ezen kívül öt emelet a föld alatt épül.

Lapértesülések szerint a kormány és a város is támogatja a tervet, amely mögött a zágrábi zsidó közösség áll. A kivitelezést a város és a kormány is egyenként 5,7 millió euróval támogatná, míg a költségek fennmaradó részét a zsidó közösség önerőből és kölcsönökből finanszírozná - írta alap.

A 10 ezer 600 négyzetméteres épületben egy 200 férőhelyes imaterem kapna helyet, de itt lenne a rabbi irodája is. A zsinagógában nemcsak vallási szertartásokat tartanának, hanem előadásokat és koncerteket is. Az épület egy részében múzeumot alakítanának ki a zágrábi zsidók történelméből, a többi helyiségeket bérlők használnák majd. Az emeleten óvoda és öregotthon is működne, míg a földszinten kávézó és könyvtár várná az érdeklődőket.

Az egykori zágrábi zsinagógát 1941 ősze és 1942 tavasza között az akkori usztasa vezetés döntése alapján bontották le, mert szerintük az "nem illett bele a történelmi városképbe". A zsinagóga lerombolása az akkori zsidó közösség tragédiáját is szimbolizálta egyben: 1941-ben Zágrábban 11 ezer zsidó élt, a háborút közülük csak minden ötödik élte túl.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×