eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kivégeztek két gyilkos szektatagot Kínában

Végrehajtották a halálos ítéletet azon a két kínai szektatagon, akik nyolc hónappal ezelőtt egy kelet-kínai gyorsétteremben percek alatt agyonvertek egy vendéget, mert nem volt hajlandó megadni nekik a mobiltelefonszámát - számolt be a kínai média hétfőn.

A Csaojüan város McDonald's éttermében lévőket egy csoport tagjai szólították meg sorra elérhetőségük megadására, de egy szendvicsét egyedül fogyasztó, harmincas éveiben járó, Vu családnevű nő elküldte őket.

A választ a követelőzők egyike "sátáni megnyilatkozásnak" titulálta, majd "sátán!" kiáltások közepette székekkel támadtak a nőre. A csapat vezetője ezt követően egy felmosórúd fém nyelével elkezdte ütlegelni. A néhány percen belül eszméletét, majd életét vesztő nőt támadói még akkor is rugdalták és verték, amikor a rendőrök megérkeztek. A történteket valaki a mobiltelefonjával rögzítette és a feltöltötte a világhálóra. Az áldozat a férjét várta, egy ötéves kisfia van.

Mint utóbb kiderült, a térítő-elkövetők - egy férfi, két lánya, fia és további két társuk - a Mindenható Isten nevű szekta tagjai voltak. A rendőrség szándékos emberölés miatt vette őrizetbe őket. A bíróság tavaly októberben két fővádlottat halálra ítélt, harmadik társuk életfogytig tartó szabadságvesztést kapott, kettejüket tíz, illetve 7 év börtönre ítélték.

Az 1990-ben alakult, és öt évvel később hivatalosan is destruktívnak nyilvánított Mindenható Isten szektát már a kilencvenes évek közepén betiltották, illegalitásban működött. Sajtójelentések szerint korábban több, a szektát elhagyni akaró tagot megcsonkítottak, vagy végtagjaikat törték. A szekta állítólag elsősorban vidéken, az iskolázatlan tömegek, különösen is középkorú nők körében terjedt el.

A kínai hatóságok tavaly ősszel kifejezetten a vallási kultuszokra vonatkozó jogi szabályok bevezetésével, kemény büntetések kilátásba helyezésével indítottak országos harcot a szekták ellen. A kampány keretében a törvényellenesen működő szekták szervezőit és az azokból hasznot húzókat hét évig terjedő börtönbüntetéssel fenyegették. Azoknak pedig, akik kapcsolódó tevékenységükkel súlyos sérülést vagy halált okoznak, a legsúlyosabb ítélettel is számolniuk kell.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×