Az ENSZ BT foglyaik szabadon engedését követeli a dzsihadistáktól

InfoRádió / MTI
2015. február 2. 09:08
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) követeli az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezettől, hogy bocsássa szabadon minden foglyát.

A testület attól tartva hozta meg vasárnap erről szóló határozatát, hogy a terroristák egy előző nap nyilvánosságra hozott videofelvételük szerint lefejezték második japán túszukat, Goto Kendzsit is, és fogságukban van egy jordániai vadászpilóta. Az első japán, akivel az IÁ egy héttel korábban végzett, az augusztusban foglyul ejtett Jukava Haruna volt.

A BT követeli az IÁ és az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő minden iszlamista csoport "fogságában lévők azonnali, biztonságos és feltétel nélküli szabadon engedését". A testület egyúttal elítéli a tavaly októberben vagy novemberben foglyul ejtett Goto Kendzsi japán újságíró "aljas és gyáva" meggyilkolását.

"Ez a bűncselekmény tragikusan ismét arra emlékeztet, hogy az újságírók és mások is napról-napra egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve Szíriában" - olvasható a határozatban. A két japán meggyilkolását szigorúan elítélte a nemzetközi közösség.