eur:
393.67
usd:
368.81
bux:
65816.67
2024. április 23. kedd Béla

Magyarországon is új állandó egységet telepíthet a NATO

A NATO több térségbeli tagállam mellett Magyarországon is új állandó egységet telepíthet egy tervezet szerint, amelyet február elején vitatnak meg az észak-atlanti szövetség védelmi miniszterei - írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi német lap.

A beszámoló szerint a balti államokban, Lengyelországban, Romániában, Bulgáriában és Magyarországon egy-egy kisebb, nagyjából 40 fős egységet telepítenek, fele-fele arányban a fogadó állam és a NATO katonáiból.

A NATO-csapatok integrációs egysége (NATO Force Integration Unit) nevű alakulatok feladata a szövetség lándzsahegyének nevezett (Spearhead Force) új közös harci egység fellépésének szervezése lesz a szövetség keleti határvidékén.

A Spearhead Force létrehozásáról a tavalyi NATO-csúcstalálkozón döntöttek. Az úgynevezett nagyon magas készültségi szintű, több ezer fős egység 2016-tól működik majd és akár két napon belül bevethető lesz bárhol a világon kollektív védelmi, illetve válságkezelő feladatok végrehajtására a walesi Newportban tartott csúcson elfogadott terv szerint.

A NATO jelenleg is rendelkezik gyorsreagálású erővel, ez a NATO Response Force (NATO reagáló erő, NRF), amelynek azonban néhány hétre van szüksége a bevetéshez.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung beszámolója szerint az új közös harci egység létrehozásáig az NRF "a kísérleti nyúl", ezzel a jelenleg német-holland vezetés alatt álló szárazföldi alakulattal próbálják ki, hogy miként működhet a nagyon magas készültségi szintű erő. Így az idén az NRF kötelékében szolgáló katonákkal riasztási és logisztikai gyakorlatokat tartanak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×