Ezek a legbiztonságosabb légitársaságok

Infostart
2015. január 11. 08:41
Ismét az ausztrál Quantas lett az év legbiztonságosabb légitársasága az AirlineRatings.com listája alapján.

Biztonsági újításaival és legfiatalabb flottájával került ismét az AirlineRatings.com tízes listájának élére az ausztrál Quantas légitársaság. A listán szereplő többi cég ábécé-sorrendben az Air New Zealand, a British Airways, a Cathay Pacific Airways, az Emirates, az Etihad Airways, az EVA Air, a Finnair, a Lufthansa és a Singapore Airlines.

A portál minősítési rendszere a légi-közlekedés irányító hatóságai, a legnagyobb légügyi egyesületek, valamint a kormányzati szervek ellenőrzéseinek eredményeit is figyelembe veszi a halálozási statisztikák mellett.

A 449 vizsgált légitársaság közül 149 rendelkezik a legjobb minősítést jelentő 7 csillagos eredménnyel.

Azonban míg a tavaly előtti volt az egyik legbiztonságosabb év a légi-közlekedésben, tavaly összesen 970 ember halt meg légi szerencsétlenségekben, ami évtizedes összehasonlításban a második legmagasabb szám - mondta Jan-Arwed Richter, a hamburgi Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre munkatársa a cég saját adataira hivatkozva. Legutóbb 2005-ben haltak meg hasonlóan sokan légi katasztrófákban, akkor 1014 ember vesztette életét repülőgép-balesetben.

Tavaly négy olyan katasztrófa is történt, amely egyenként több mint száz halálos áldozatot követelt. Kettő a maláj nemzeti légitársaság, a Malaysia Airlines gépeit érintette: a társaság Kuala Lumpurból Pekingbe tartó MH370-es járata márciusban a fedélzetén 239 emberrel nyomtalanul eltűnt a Dél-kínai-tenger felett, sorsáról azóta sem tudni biztosat. A cég egy másik járatát, az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-est júliusban rakétatámadás érte Kelet-Ukrajna felett, a tragédia 298 emberéletet követelt.

Júliusban 116-an haltak meg, amikor az Air Algeria egy utasszállítója lezuhant Maliban. Decemberben pedig Indonézia felségvizein a - szintén részben maláj tulajdonban lévő - AirAsia légitársaság 8501-es járata zuhant a Jáva-tengerbe, 162 ember halálát okozva. E katasztrófa pontos okát még mindig vizsgálják, de az biztos, hogy a gép fel sem szállhatott volna aznap, mert nem volt engedélye rá.

Mindezen esetek ellenére a szakértők szerint a repülés továbbra is az egyik legbiztonságosabb utazási mód, a halálos balesetek számát, illetve az áldozatoknak a teljes légi forgalomhoz viszonyított arányát tekintve a tavalyi is "biztonságos" év volt.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást