Moszkva kormánybizottságot alakított Kelet-Ukrajna támogatására

InfoRádió / MTI
2014. december 21. 14:58
Dmitrij Medvegyev orosz elnök vasárnap elrendelte, hogy alakítsanak Moszkvában kormánybizottságot a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyék megsegítésére az ottani súlyos humanitárius helyzet miatt.

A döntéssel Oroszország először emeli hivatalos szintre az Ukrajnától elszakadni törekvő térségek és az oroszbarát szakadárok segítését. A dokumentumban kiemelték, hogy a segélyt a helyi lakosok és szervezetek is kérték.

A gazdaságfejlesztési minisztérium hatáskörében és 15 tárca miniszterhelyettese részvételével működő testület feladatai közé tartozik, hogy a fegyveres erőszak által sújtott térségnek segítséget nyújtson, és összehangolja az újjáépítési munkálatokat.

A hivatalos információk szerint a védelmi minisztérium nem képviselteti magát a bizottságban.

Az orosz kormány korábban többször figyelmeztetett arra, hogy Kijevnek a Donyec-medence ellen életbe léptetett gazdasági és pénzügyi blokádja katasztrófához vezet.

A polgárháború sújtotta kelet-ukrajnai térség infrastruktúrája több helyen teljesen tönkrement. Jogvédő csoportok szerint szörnyű körülmények uralkodnak az övezetben: a lakosság élelmiszer- és vízhiányról, valamint a fűtés hiányáról panaszkodik.

A TASZSZ orosz hírügynökség vasárnap arról számolt be, hogy ismét orosz segélykonvoj érkezett Kelet-Ukrajnába. Hivatalos adatok szerint 170 teherautó mintegy 1400 tonna humanitárius csomagot szállított a nap folyamán a térségbe.

Kijev azzal vádolja Moszkvát, hogy a humanitárius segélyekkel a Kreml megsérti területi felségjogait.