eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Megemlékezés Prágában a keletnémetek Nyugatra meneküléséről

Politikai pályafutása legszebb és legboldogabb pillanatának nevezte Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter azt, amikor 1989. szeptember 30-án késő este a prágai nyugatnémet nagykövetség épületének balkonjáról a több mint négyezer keletnémet menekültnek bejelentette, hogy szabad az útjuk Nyugat felé.

"Politikai karrierem legszebb és legboldogabb napja volt. Megmondani a menekülteknek, hogy az út szabad, számomra felejthetetlen" - jelentette ki a nyugalmazott politikus kedden Prágában a negyedszázad előtti nagy horderejű történelmi eseményekről való hivatalos német megemlékezésen. Genscher szerint a prágai nyugatnémet képviseletre menekült keletnémetek "akkor történelmet írtak".

Az ünnepségen részt vett Frank-Walter Steinmeier jelenlegi német külügyminiszter, Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter, több más német politikus és mintegy 150-200 egykori keletnémet menekült is.

Genscher elmondta: a követség balkonjáról elhangzott rövid beszéde spontán, nem előkészített beszéd volt. "Bonnból Prága utazva a repülőgépen semmi sem jutott eszembe" - ismerte be a volt diplomata.

1989 szeptemberében több ezer akkori keletnémet állampolgár a prágai nyugatnémet nagykövetségre menekült, hogy így juthasson ki Nyugatra.

A keletnémetek száma Prágában 1989 szeptember közepén kezdett nőni, miután a Német Demokratikus Köztársaság akkori vezetése megvonta állampolgáraitól a magyarországi utazások lehetőségét, hogy ne tudjanak a már megnyitott magyar-osztrák határon egyre nagyobb csoportokban menekülni Nyugatra.

Szeptember vége felé Prága utcáin, különösen a Kisoldal városrészben az egykori nyugatnémet nagykövetség közelében már több száz Trabant, Wartburg és Zsiguli parkolt elhagyottan, míg tulajdonosaik a nagykövetség kertjében sátrakban várták sorsuk jobbra fordulását.

Hivatalos német adatok szerint a diplomácia képviseletnek helyt adó Lobkovic-palota kertjében 1989 szeptember végén több mint 4500 keletnémet menekült várt arra, hogyan végződnek Bonn és Berlin tárgyalásai az egyre feszültebb helyzet megoldásáról.

A végső döntés szeptember 30-án született meg, és Hans-Dietrich Genscher még aznap késő este Prágába érkezett, majd a Lobkovic-palota erkélyéről bejelentette: a menekültek előtt szabad az út Nyugat-Németországba. A kommunista Berlin egyetlen feltétele, hogy az őket szállító vonatok az NDK-n keresztül menjenek az NSZK-ba.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×