EU-tisztújítás - Hahn: a minőség előrébb való a gyorsaságnál

InfoRádió / MTI
2014. szeptember 30. 15:03
Hivatalba lépése esetén az lesz a mottója, hogy a minőség előrébb való, mint a gyorsaság - közölte az Európai Parlament (EP) külügyi bizottságában tartott biztosi meghallgatáson kedden Johannes Hahn, akit a szomszédságpolitikai és bővítési tárgyalásokért felelős tárca élére jelölt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke.

Az osztrák politikus ismertette, hogy Juncker álláspontja, miszerint a következő ötéves ciklusban várhatóan nem lesz tagfelvétel, nem jelenti azt, hogy a bővítési folyamat leállna.

"Reálisan egyik tagjelölt állam sem áll majd készen ebben a periódusban, de ettől még a tárgyalások nem állnak le. Segítenünk kell ezeknek az országoknak, hogy maradéktalanul teljesítsék a csatlakozáshoz szükséges feltételeket" - közölte Hahn.

Ha megválasztják szomszédságpolitikai és bővítési tárgyalásokért felelős biztosnak, elsődleges feladatának az ukrán válság megoldását fogja tekinteni - közölte az Európai Parlament (EP) külügyi bizottságában tartott biztosi meghallgatáson kedden Johannes Hahn.

Az osztrák politikus mérföldkőnek nevezte az EU és Ukrajna közötti társulási és szabadkereskedelmi megállapodás ratifikációját.

Kijelentette: Oroszországnak nem szabad lebecsülnie az EU eltökéltségét, hogy kiálljon értékei mellett. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy sem az unió szomszédságpolitikája, sem a Keleti Partnerség nem Oroszország rovására jött létre.