eur:
394.07
usd:
368.66
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

A demokráciáért tüntetnek Hongkongban

Hongkongban tovább folytatódtak a több mint egy hete tartó tüntetések. Az elégedetlenséget a kormányzóválasztás rendje váltotta ki.

Csendesen telt az éjszaka Hongkongban, pláne a hétvégi összecsapások, könnygázas oszlatások után: az elmúlt napokban több tucat sérültet szállítottak kórházba, és legkevesebb 100 embert előállítottak a hatóságok.

A hétmillió lakosú egykori brit gyarmaton, Ázsia egyik jelentős pénzügyi központjában több tízezer ember szállta meg a köztereket nagyobb demokráciát és a közügyekbe való jelentősebb beleszólást követelve. A diákok múlt hétfőn kezdték demonstrációjukat: a tüntetők főútvonalakat foglaltak el, megnehezítve vagy lehetetlenné téve a boltok, iskolák és nemzetközi vállalatok működését.

"Látva az elmúlt napok eseményeit, különösen a könnygáz bevetését le kell ülnök és át kell tekintenünk az eddig történteket. És úgy vélem, eljött az ideje, hogy felszólítsuk a kormányzat a távozásra, úgy értem, hogy Leung Csun-jing kormányzónak le kell mondania" - nyilatkozta a Foglald el a Központot Szeretettel és Békésen nevű mozgalom egyik vezetője, Csan Kin-man.

A kormányzó vasárnap közleményében illegálisnak minősítette a megmozdulásokat, majd a demonstráció azonnali beszüntetésére szólította fel a terület gazdaságára már most is jelentős negatív hatást gyakorolt tüntetőket - a tőzsde a hétvégi események hatására hétfőn jelentős, 2 százalék körüli esést mutatott, és gyengült a hongkongi dollár is.

Elemzők szerint azóta, hogy a 1997-ben a terület visszakerült Kínához, ahol az "egy ország két társadalmi rendszer" elv alapján megtarthattak demokratikus intézményeit, különleges közigazgatási övezetté nyilvánították a mostani a legnagyobb szabású tüntetéssorozat a több mint 260 szigetből álló területen.

Az elégedetlenséget az okozta, hogy Peking a választási reformmal kapcsolatban bejelentette:, az övezetben a 2017-es kormányzóválasztáson a jelölteket egy 1200 tagú bizottság hagyja jóvá, vagyis sokan úgy vélik, kizárólag a Pekingnek tetsző jelöltek közül választhatnának a hongkongiak. A tüntetők azt követelik, hogy a jelöltállítás és az indulás is teljesen szabad legyen. A pekingi vezetés egyelőre hajthatatlannak tűnik, és jelezte, a kormányzóválasztás rendjét nem kívánja vitára bocsátani.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×