Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Izgalmas időszak kezdődik Brüsszelben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hétfőn megkezdődik az idei uniós tisztújítási folyamat politikai szempontból legizgalmasabb és egyben leglátványosabb szakasza, a biztosjelöltek október 7-ig tartó brüsszeli meghallgatássorozata az Európai Parlament (EP) illetékes bizottságai előtt. Navracsics Tibor, akinek az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyeket szánta Jean-Claude Juncker, a megválasztott új bizottsági elnök, szerda este kerül sorra, hogy válaszoljon az EP különböző pártállású szakbizottsági tagjainak kérdéseire.

A hétfői nyitó napon délután a környezetpolitikai, tengerügyi és halászati területre jelölt máltai Karmenu Vella, valamint a svéd Cecilia Malmström (kereskedelem), este pedig a horvát Neven Mimica (nemzetközi együttműködés és fejlesztés), valamint a német Günther Oettinger (digitális gazdaság és társadalom) találkozik az EP-képviselőkkel.

Az Európai Parlament a tervek szerint október 22-én szavaz majd az egész Juncker-bizottságról - azaz egyben az egész testületről. Ahhoz a plénumnak nincs joga, hogy egyes biztosjelölteket elutasítson, másokat elfogadjon. Az EP-bizottsági meghallgatások azonban kulcsfontosságúak abból a szempontból, hogy milyen álláspontot alakítsanak ki a képviselők a jelöltekről. Ha súlyos kételyek fogalmazódnak meg egy-egy meghallgatás nyomán, akkor a probléma és a korrekciókérés - a jelöltnek kiosztott tárca módosítására, illetve új jelölés megtételére irányuló javaslat - jelezhető Junckernek, illetve az érintett tagországnak.

Az esetleges kételyek nagy része ugyan nyilván szakmai köntösbe öltöztethető, ám a politikai megfontolások soha nem zárhatók ki, lévén az Európai Parlament kifejezetten politikai jellegű testület.