Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Costa Concordia: Kiderül végre az igazság?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az igazság feltárására szólította fel Francesco Schettinót, a 2012. januárjában zátonyra futott Costa Concordia volt kapitányát Domnica Cemortan moldovai táncosnő, a kapitány egykori kedvese, aki hatnapos ultimátumot adott erre - értesült az olasz sajtó.

"Mondd el az igazat, vagy én teszem meg" - ezzel fenyegetett Domnica Cemortan saját Facebook-oldalán.

Felszólította a Costa Concordia volt kapitányát, hogy mondja el az igazságot azzal kapcsolatban, mi történt rögtön azt követően, hogy a baleset után Schettino elrendelte a tengerjáró evakuálását.

Cemortan hat napot adott a volt kapitánynak az igazság elmondására. A jelenleg hazájában tartózkodó moldovai nő az üzenetet szeptember 24-én írta, de az olasz napilapok csak hétfőn közölték. Az ultimátum határideje szeptember 30-án, kedden jár le.

A fiatal nő Francesco Schettino kedveseként tartózkodott a tengerjárón. Ezt maga Cemortan mondta el, amikor tanúként meghallgatták a hajószerencsétlenségről folyó olasz bírósági tárgyaláson. Cemortan verziója szerint a 2012. január 13-a estéjén történt baleset pillanatában ő, Schettino és a kapitány munkatársai a parancsnoki hídon álltak és a közeli Giglio-szigetét nézegették. A hajót az indonéz kormányos irányította. A Costa Concordia a szigethez közeli szikláknak ütközött. Arról, hogy mi történt a baleset utáni percekben, Cemortan eddig nem nyilatkozott.

A 32 áldozatot követelő baleset pere 2013. tavaszán kezdődött el. A vádlottak padján egyedül Francesco Schettino volt kapitány maradt, miután vádlott társai vádalkut kötöttek.

Schettinót eddig a bíróság nem hallgatta meg. A volt kapitány minden tárgyaláson jelen volt, kivéve a legutolsó szeptember 22-i tárgyalást, amelyről egészségi okokból távol maradt.