Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A vád képviselője szerint bebizonyosodott Karadzic népirtásban való bűnössége

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A bizonyítási eljárás minden kétséget kizáróan alátámasztotta Radovan Karadzic népirtásban való bűnösségét - jelentette ki hétfői perbeszédében Alan Tieger, a volt boszniai szerb elnök ellen folyó hágai per ügyésze.

Az egykori Jugoszlávia területén a múlt század kilencvenes éveiben dúlt háborúkkal, az ott elkövetett háborús, illetve emberiesség elleni bűncselekményekkel foglalkozó különleges ENSZ-törvényszéken még 1995-ben, nem sokkal a boszniai háború vége előtt emeltek vádat Karadzic ellen, de csak 2008-ban tudták elfogni, és utána kezdhették meg ellene az éveken át tartó büntetőpert.

Most, a vád, illetve a védelem tanúinak százait felvonultató, hosszas bizonyítási eljárás lezárultával hétfőn a vádhatóság képviselője összegezte a szerinte levonható következtetéseket, szerdán pedig a védelem perbeszédére kerülhet sor, amikor is a védelmét saját maga ellátó Karadzic szólhat a bírósághoz. Ítélet csak jövőre várható.

Tieger szerint a perben egyértelműen bebizonyosodott, hogy Karadzic volt a "hajtóereje" a boszniai szerbek részéről elkövetett "etnikai tisztogatási" cselekményeknek. A most 69 esztendős Karadzic terrorral és erőszakkal törekedett arra, hogy színtisztán szerbek lakta szakadár államot hasítson ki a több etnikum közös hazájának számító Bosznia-Hercegovinából - mondta az ügyész.

A vád már korábban közölte - és Tieger ezt most megerősítette -, hogy életfogytig tartó szabadságvesztést tart indokoltnak a vádlottal szemben.

A boszniai szerbek volt politikai vezetője az ügyészek szerint felelős a srebrenicai vérengzésért - mintegy 8 ezer boszniai férfi és fiatalember legyilkolásáért -, valamint Szarajevó éveken át tartott, mintegy tízezer ember halálával járó ostromáért is.