Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Japán és Mexikó kész katonákat küldeni az ENSZ békefenntartó műveleteibe

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Japán és Mexikó belátható időn belül katonák küldésével bekapcsolódhat az ENSZ egyes békefenntartó küldetéseibe - jelentették be a két ország vezetői New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésének ülésszaka alkalmából.

Tokió és Mexikóváros mindeddig nem küldött katonákat ilyen missziókba.

Japánban, ahol az alkotmány tiltja katonák külföldre küldését, a kormány most készíti elő a békefenntartó műveletekbe való bekapcsolódást engedő alaptörvény-módosítást - közölte Abe Sindzó miniszterelnök.

A mexikói hadsereg egyelőre szintén nem vesz részt semmilyen nemzetközi békefenntartó vagy humanitárius akcióban, elsődleges feladata a kábítószercsempészek elleni küzdelem. Enrique Pena Nieto elnök a Közgyűlésben személyesen jelentette be, hogy mostantól országuk kész bekapcsolódni az ENSZ kéksisakos misszióiba.

Az állam- és kormányfők New York-i ENSZ-értekezletének idején külön tanácskozást tartottak arról, hogyan lehet szembenézni azokkal a kihívásokkal, amelyeket a békefenntartó feladatok növekedése támaszt.

Hervé Ladsous, a világszervezet békefenntartásért felelős főtitkár-helyettese ezen üdvözölte a japán és mexikói bejelentést.

Egyelőre nem született döntés arról, hogy pontosan mely műveletekbe kapcsolódhatnának be japán és mexikói katonák.

Az idén egyébként minden eddiginél magasabbra, 130 ezer főre nőtt az ENSZ égisze alatt tevékenykedő békefenntartók száma, ők jelenleg a világ tizenhat országában teljesítenek szolgálatot. A világszervezet illetékesei emlékeztettek azonban arra, hogy emelkedik az olyan konfliktusok száma is, amelyek kezelése nemzetközi békefenntartást igényel.