Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Folytatódnak a harcok Kelet-Ukrajnában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nyugodt éjszaka után ismét tüzérségi fegyverek dörgésére ébredtek szombat reggel Donyeck városában. A kelet-ukrajnai harcoknak pénteken újabb halálos és sebesült áldozatai voltak.

Az ukrán források híradása szerint a szeptember 5-i minszki tűzszüneti megállapodás ellenére szerint péntek délután ismét heves harcok voltak a Luhanszktól északra fekvő Scsasztya, a Luhanszk és Donyeck között félúton, a megyehatár közelében fekvő Debalceve, valamint a donyecki nemzetközi repülőtérrel szomszédos Piszki településnél.

Feltehetően innen, az oroszbarát szakadár erők által ostromolt repülőtér felől hallatszott szombat délelőtt a donyecki városvezetés közleményében szereplő, tüzérségi tűzpárbaj döreje.

Hennagyij Moszkal, a Luhanszk megyei adminisztráció elnöke a honlapján szombaton arról számolt be, hogy előző délután Luhanszkból a szakadár erők 20 harckocsija vonult az északra lévő Scsasztya irányába - ahol az elmúlt napok legsúlyosabb összecsapásai zajlanak -, és a szomszédos falunál megállt.

Az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) egyik szóvivője szerint Scsasztyánál pénteken két ember, egy civil és egy katona halt meg a szakadárok egész nap tartó aknavetőtüze következtében, s további 16 civil és nyolc katona sebesült meg.

Az ukrán "terrorellenes műveletek" parancsnoksága azt közölte, hogy a szakadár erők a Donyeck megyei Debalceve, Frunze és Bohdanivka településeknél is lőtték az ukrán fegyveres erők állásait, s a legsúlyosabb helyzet Debalcevénél alakult ki.

Az említett települések mind beleesnek abba a nehézfegyverektől mentesítendő övezetbe, amelynek kialakításáról szeptember 19-i minszki találkozójukon állapodtak meg az ukrán kormányzat és az oroszbarát szakadárok, valamint Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselői, de amelynek pontos "határait" a felek még nem jelölték ki.

Az ukrán TSZN televízió azt jelentette, hogy az ország biztonsági szolgálata, az SZBU kémelhárítási információk alapján elfogta azt a 29 éves, a "donyecki népköztársaság" oldalán szolgáló szakadár fegyverest, aki a szlovjanszki harcok idején az ukrán légierő több repülőgépét lőtte le.