Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az Iszlám Állam története

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Iszlám Állam története 2004-ig, az Iraki megszállásig nyúlik vissza.

A mára Szíriában és Irakban is nagy területeket uraló, Iszlám Állam elnevezésű dzsihadista szervezet még 2004-ben jött létre Irakban, az amerikai megszállás után - mondta Wágner Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külpolitikai elemzője nemrég az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Akkor még a Mezopotámiai al-Kaida néven, tehát ez volt az a szervezet, amely először az iraki megszállás után ide gyűjtötte kvázi azokat az al-Kaida szimpatizánsokat, akik folytatni akarták a harcot az Egyesült Államok ellen és ez a szervezet aztán eléggé megerősödött, részben az ottani szunnita felkelésnek köszönhetően, de aztán 2009-2010-re az Egyesült Államok gyakorlatilag a partvonalra szorította."

A szervezet eközben - nevében a folyamatos módosításokkal is - egyre inkább távolodott az al-Kaidától, aztán 2008-tól már Iraki Iszlám Állam néven folytatták tevékenységüket. Ekkorra azonban az Egyesült Államok már elkülönítette őket a szunnita arab felkelőktől, akiket az Iraki síita kormány az amerikaiaknak engedve be is fogadott.

2011-re, mire az amerikaiak kivonultak Irakból annyira meggyengült a szervezet, hogy többen közülük átmenekültek Szíriába, ahol épp akkor tört ki a polgárháború, amiben tapasztalataik miatt hamar vezető szerephez jutottak. Csakhogy az Iszlám Állam Szíriában nem csak a kormányerők ellen harcolt és harcol máig, hanem más felkelők ellen is, mert önálló hatalomra törekszik.

Irakba idén januárban tért vissza a kegyetlen megtorlásairól addigra már ismertté vált Iszlám Állam. Gyors terjeszkedésüket - és az iraki hadsereg összeomlását - nagyban segítette, hogy miután az Egyesült Államok 2011-ben kivonult Irakból, a síita kormány ismét üldözni kezdte a szunnita kisebbséget. Wagner Pétert hallják.

"Itt van jelentősége ezeknek a videóknak, hogy az iraki hadsereg minden tagja tudta, hogy ha foglyul ejti őket az Iszlám Állam, akkor le fogják vágni a fejét."

Az első ilyen lefejezésről készített videót egyébként 2004-ben tette közzé a szervezet - húzta alá Wagner Péter, majd kitért arra is, hogy a felvételeken látható narancsszínű ruhákkal az Iszlám Állam a guantánamói fogolytáborban használt viseletre reflektált.

Hanganyag: Sigmond Árpád