Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kormányépületet megrohamozó diákokat vettek őrizetbe Hongkongban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hongkongi rendőrség őrizetbe vett szombaton 75, a "demokrácia kiszélesítését" követelő diákot, akik társaikkal együtt az éjjel megrohamozták a kormányzat központját és összetűztek az épületegyüttest védő rohamrendőrökkel.

A kínai különleges övezet egyetemistáinak ezrei kezdtek tüntetéssorozatba hétfőn, szabad jelöltállítást követelve a következő kormányzóválasztáson.

A diákok az ellen tiltakoznak, hogy Peking nem engedi valódi demokratikus reformok végrehajtását a félautonóm területen.

Péntek éjjel mintegy 150 tiltakozó próbált meg behatolni a kormányzati épületegyüttes területére, és sokuknak sikerült átmászniuk a magas kerítésen. A rendőrök paprikasprayt fújtak rájuk, hogy visszaszorítsák őket, de mintegy ötven tüntető a kapuval elzárt területen belülre került.

Mintegy száz tüntető az éjjeli incidenst követően sem akarta elhagyni a kormány székhelyének környékét, és skandálva követelte a rendőröktől, hogy hagyják abba társaik őrizetbe vételét. Ennek ellenére valamennyiüket őrizetbe vették, és további előállításokra került sor a kívül tüntetők között is.

Az összecsapásokban péntek este óta legalább 29 ember sebesült meg a rendőrség közlése szerint.

Laj Tung-kvok, Hongkong belügyminisztere az újságíróknak azt mondta, hogy a rendőrség az előírásoknak megfelelően lépett fel.

A kínai törvényhozás augusztusban határozott arról, hogy "a hongkongi demokrácia kiszélesítése érdekében" a 2017. évi kormányzóválasztáson biztosítja az általános választójog érvényesülésének lehetőségét, ám a végleges jelöltállítás joga egy, a helyi társadalmi rétegeket "széles körben" képviselő 1200 fős jelölőbizottság dolga lesz. A különleges közigazgatási övezet vezetőjének hivatalos kinevezéséhez Peking jóváhagyására is szükség lesz. Korábban egy választási bizottság szavazott a kormányzó személyéről.

A Kínához 1997-ben visszakerült gyarmatnak Peking az "egy ország két társadalmi rendszer elve" keretében magas fokú autonómiát ígért és biztosított, ám ragaszkodik ahhoz, hogy a jövőbeni választási reform a hongkongi alaptörvény (más néven minialkotmány) és az ország törvényei alapján történjen. Ez pedig - hangsúlyozzák - egyelőre kizárja az úgynevezett szabad jelölés rendszerét.

Megfigyelők úgy vélik, hogy a több mint 20 egyetem és főiskola diákjait mozgósító tüntetéssorozat előjátéka lehet a Foglald el a központot! nevű mozgalom nagyszabásúra tervezett demonstrációjának, amellyel a város pénzügyi központját kívánják megbénítani.