eur:
395.85
usd:
367.36
bux:
65292.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A kormányépületet megrohamozó diákokat vettek őrizetbe Hongkongban

A hongkongi rendőrség őrizetbe vett szombaton 75, a "demokrácia kiszélesítését" követelő diákot, akik társaikkal együtt az éjjel megrohamozták a kormányzat központját és összetűztek az épületegyüttest védő rohamrendőrökkel.

A kínai különleges övezet egyetemistáinak ezrei kezdtek tüntetéssorozatba hétfőn, szabad jelöltállítást követelve a következő kormányzóválasztáson.

A diákok az ellen tiltakoznak, hogy Peking nem engedi valódi demokratikus reformok végrehajtását a félautonóm területen.

Péntek éjjel mintegy 150 tiltakozó próbált meg behatolni a kormányzati épületegyüttes területére, és sokuknak sikerült átmászniuk a magas kerítésen. A rendőrök paprikasprayt fújtak rájuk, hogy visszaszorítsák őket, de mintegy ötven tüntető a kapuval elzárt területen belülre került.

Mintegy száz tüntető az éjjeli incidenst követően sem akarta elhagyni a kormány székhelyének környékét, és skandálva követelte a rendőröktől, hogy hagyják abba társaik őrizetbe vételét. Ennek ellenére valamennyiüket őrizetbe vették, és további előállításokra került sor a kívül tüntetők között is.

Az összecsapásokban péntek este óta legalább 29 ember sebesült meg a rendőrség közlése szerint.

Laj Tung-kvok, Hongkong belügyminisztere az újságíróknak azt mondta, hogy a rendőrség az előírásoknak megfelelően lépett fel.

A kínai törvényhozás augusztusban határozott arról, hogy "a hongkongi demokrácia kiszélesítése érdekében" a 2017. évi kormányzóválasztáson biztosítja az általános választójog érvényesülésének lehetőségét, ám a végleges jelöltállítás joga egy, a helyi társadalmi rétegeket "széles körben" képviselő 1200 fős jelölőbizottság dolga lesz. A különleges közigazgatási övezet vezetőjének hivatalos kinevezéséhez Peking jóváhagyására is szükség lesz. Korábban egy választási bizottság szavazott a kormányzó személyéről.

A Kínához 1997-ben visszakerült gyarmatnak Peking az "egy ország két társadalmi rendszer elve" keretében magas fokú autonómiát ígért és biztosított, ám ragaszkodik ahhoz, hogy a jövőbeni választási reform a hongkongi alaptörvény (más néven minialkotmány) és az ország törvényei alapján történjen. Ez pedig - hangsúlyozzák - egyelőre kizárja az úgynevezett szabad jelölés rendszerét.

Megfigyelők úgy vélik, hogy a több mint 20 egyetem és főiskola diákjait mozgósító tüntetéssorozat előjátéka lehet a Foglald el a központot! nevű mozgalom nagyszabásúra tervezett demonstrációjának, amellyel a város pénzügyi központját kívánják megbénítani.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×