Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egy nap alatt a 9/11 három tűzoltója halt meg rákban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyetlen napon, néhány óra leforgása alatt halt meg rákbetegségben három olyan amerikai tűzoltó, aki részt vett a New York-i Világkereskedelmi Központot (WTC) 2001. szeptember 11-én ért terrortámadás utáni mentésben.

A New York-i tűzoltóság csütörtöki közlése szerint az immár nyugalmazott tűzoltók, akik mind 60 évesnél fiatalabbak voltak, hétfőn haltak meg. Robert Leaver 56, Howard Bischoff és Daniel Heglund 58 évesen - Heglund egy nappal 59. születésnapja előtt - távozott az élők sorából. Bischoff és Leaver együtt nőttek fel és életük végéig barátok voltak.

"Ezek az egy napon bekövetkezett, a WTC összeomlásához köthető halálesetek fájdalmas módon emlékeztetnek arra, hogy még 13 év elteltével is rettenetes árat fizetünk a tűzoltók hajdani hősies erőfeszítéseiért" - hangoztatta közleményében Daniel Nigro, a New York-i tűzoltóság főparancsnoka.

Az újabb halálozások alátámasztani látszanak azt a gyanút, hogy az iker-felhőkarcolók összeomlása közben mérgező por szabadult fel. A terrortámadás óta tízezrek - többségében a mentőalakulatok tagjai - betegedtek meg New Yorkban légzőszervi- és bőrbetegségekben a toxikus anyagokkal való érintkezés következtében, velük egy különleges egészségügyi program, a World Trace Center Health Program keretében foglalkoznak.

Mentés közben 343 tűzoltó vesztette életét, azóta további 92 tűzoltó halt meg a mentésben való részvétellel összefüggésbe hozott betegségben. A tűzoltóság összesítése szerint saját emberei és a mentésben résztvevő más egységek tagjai közül eddig összesen 850-en halhattak meg a tűzvészben felszabadult toxikus anyagok miatt.