Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A légicsapások nyomán taktikát változtattak az iszlamista harcosok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Taktikát változtatott az Irak és Szíria nagy területeit elfoglaló és ott kalifátust kikiáltó Iszlám Állam (IÁ) szunnita terrorszervezet az Egyesült Államok és szövetségesei által ellene indított légi hadjárat hatására. Harcosai kisebb csoportokra oszlanak, gépkocsik helyett motorral és kerékpárral közlekednek, és fekete zászlaikat lakóházakra tűzik ki - írta a Reuters törzsi forrásokra és szemtanúkra hivatkozva.

Egy törzsi vezető az észak-iraki Kirkuktól délre eső egyik faluban elmondta, hogy amikor az IÁ arról értesült, hogy az amerikaiak várhatólag légicsapásokat mérnek a térségre, sietve elhagyták egyik legnagyobb helyi főhadiszállásukat, magukkal vitték a berendezést, járműveiket és fegyvereiket, majd lerombolták az épületeket.

Nem járnak már jól látható, kényelmes célpontot nyújtó konvojokban, olyan járműveken, amelyek platójára géppuskát állítottak. Ehelyett motorkerékpárra, kerékpárra szálltak, és legfeljebb álcázott gépkocsikat használnak, ha szükséges.

Fekete zászlaikat - legtöbbször üres - lakóépületekre tűzik ki, hogy megtévesszék az ellenséget tartózkodási helyüket illetően. Az amerikaiak és szövetségeseik kínosan ügyelnek arra, hogy lehetőleg elkerüljék a civil áldozatokat.

Legutóbbi mozgásuk arra enged következtetni, hogy aggasztják őket a légicsapások.

"Úgy gyilkolták az embereket, mintha csak levegőt vennének... Most a légicsapások intenzívvé váltak, és ez csökkenti katonai aktivitásukat" - vélte Anvar al-Asszi al-Obeidi sejk, kirkuki törzsi vezető.

"Ha valahol elrejtőznek, az emberek menekülnek onnan, attól tartva, hogy házaik rakétacélponttá válnak" - mondta Obeidi, aki nyáron Kurdisztánban keresett menedéket, miután házát felrobbantották.

Fő szíriai fellegvárukat is elhagyták és a "föld alá" vonultak, miután a hét elején Barack Obama amerikai elnök elrendelte bombázásukat. Eltűntek az utcákról, áttelepítették fegyvereiket és harcosaikat, minimálisra csökkentették médiajelenlétüket. Miközben a légicsapások kelet-szíriai olajmezőiket és támaszpontjaikat vették célba, ők az iraki-török határon fekvő, stratégiai fontosságú Kobani (arab nevén Ain-el-Arab) felé nyomultak, hogy elfoglalják azt a kurdoktól.

A kelet-szíriai Dijála tartományban egy szemtanú szerint a légicsapások arra késztették őket, hogy csökkentsék ellenőrző pontjaik számát, ahol a "hitehagyottakat" - síitákat, rendőröket, katonákat - igyekeztek kiszűrni. Eközben a korábbi 2-ről 20-ra növelték támaszpontjaik számát, de mindegyikben legfeljebb 3-4 emberük tartózkodik. A frontvonalon is csökkentették jelenlétüket, nem szállnak szembe nagy számban a hadsereggel. Tikritben a főútvonalakról a mellékutcákra telepítették át ellenőrző pontjaikat.

Hírszerzési értesülések szerint valamennyien kicserélték mobiltelefonjaikat, amelyeket mindig kikapcsolt állapotban tartanak, és az elemet is kiveszik belőlük, ha nem használják őket. A légicsapásoktól tartva több helyen legfeljebb kétszemélyes fedezéket ástak maguknak lakóházak udvarain - mondta egy szemtanú a Dijála tartománybeli Dzsalaula városában.