Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A homoszexuális kapcsolatok népszerűsítésének lehetőségei Oroszországban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az orosz alkotmánybíróság egyszerre védte meg a homoszexualitásnak a kiskorúak körében való népszerűsítését tiltó jogszabályt, valamint a másság képviselőinek jogait állásfoglalásában.

A Vedomosztyi című orosz napilap pénteken számolt be a testület előző napi határozatáról, amely szerint a "nem hagyományos szexuális kapcsolatok propagandáját" a kiskorúak körében tiltó törvény nem sérti az orosz alkotmányba foglalt emberi jogokat.

Az alkotmánybíróság azt is hangsúlyozta, hogy az orosz törvényhozás alsóházában 2013 nyarán elfogadott jogszabály nem akadályozza meg a szexuális kisebbséghez tartozók jogi státusának nyilvános megvitatását. Azt sem, hogy álláspontjuk kifejtéséhez különböző módszereket vegyenek igénybe, beleértve a nyilvános rendezvényeket.

A szentpétervári székhelyű testület azzal indokolta határozatát, hogy Oroszországban különösen kell óvni azokat az értékeket, amelyek egy nő és egy férfi hagyományos házasságának alapját képezik. Éppen ezért kell a gyermekektől elhatárolni azokat az információkat, "amelyek az orosz társadalomban elismert erkölcsi értékek eltorzított felfogását" tolmácsolják.

Az orosz alkotmánybíróság szerint ugyanakkor a "nem hagyományos szexuális kapcsolatokról" lehet tájékoztatni a gyerekeket, de csak semleges (felvilágosító, művészeti, történelmi) összefüggésekben, és csakis szakemberek, vagyis pedagógusok, orvosok és pszichológusok bevonásával.

Az orosz parlament 2013 júniusában fogadta el a "nem hagyományos szexuális kapcsolatok propagandáját" a kiskorúak körében tiltó törvényt. Bírálói szerint a vitatott jogszabály gyakorlatilag megfosztja a gyülekezés jogától a melegeket és a leszbikusokat, és bárkit bíróság elé lehet állítani, ha nyilvánosan támogatásáról biztosítja a homoszexuális embereket. A törvényhez hasonló jogszabály Szentpéterváron és Novoszibirszkben már 2012-ben hatályba lépett.

A jogaikat korlátozó jogszabály ellen az orosz LGBT-közösség (magyarul LMBT: leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) három aktivistája nyújtott be keresetet az alkotmánybíróságon. Õket ugyanis szabálysértései eljárás alá vonták a törvény megsértése miatt.

Nyikolaj Alekszejev, a beadvány egyik szerzője áttörésnek tartja az orosz alkotmánybíróság csütörtökön közzétett állásfoglalását. Az érintettek azt remélik, hogy az orosz bíróságok ezt követően megsemmisítik az LGBT rendezvényeit betiltó határozatokat. Az utóbbi egy évben csak Moszkvában a szexuális kisebbség több mint 100 nyilvános rendezvényét tiltották be.

Pavel Csikov, az Agora nevű orosz jogvédő szövetség elnöke szerint az alkotmánybíróság a hagyományos értékekre való hivatkozással egyfelől a Kremlnek tett gesztust, másfelől a gyülekezési jog elismerésével azoknak is kedvezett, akik a tiltás alkotmányosságát vitatták. A jogvédő szerint a nem hagyományos szexuális kapcsolatok népszerűsítését tiltó törvény eredendő szándéka a homofób politika legalizálása volt Oroszországban.