eur:
393.92
usd:
368.31
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Összecsapások, légi támadások és robbantásos merényletek sorozata Irakban

Több tucat ember vesztette életét Irakban csütörtökön az Iszlám Állam (IÁ) elleni harcokban, a szélsőséges szunnita csoport által elkövetett terrorcselekményekben, illetve amerikai légicsapásokban. Az IÁ harcosai egy mecsetet - és arab források szerint - egy templomot is felrobbantottak Tikrit városában.

Kirkuk tartományban a helyi hatóságok szerint a szélsőségesek állásai ellen három helyen végrehajtott amerikai légicsapások az IÁ több tucatnyi harcosával végeztek. A szintén kirkuki Havíja körzetben amerikai és francia katonai gépek röpcédulákat dobáltak le, amelyek arra szólították fel a lakosságot, hogy hagyják el otthonaikat a közelgő támadások miatt.

Dijála tartományban az iraki biztonsági erők síita milíciák és szunnita törzsi harcosok támogatásával offenzívát indítottak az IÁ ellen, amely során 13 települést visszafoglaltak az iszlamistáktól. A Bagdadtól 110 kilométerre északkeletre található területek két hónapig voltak az IÁ kezén.

Szalaheddin tartományban az IÁ öt tagjával végeztek tűzharcban a biztonsági erők és az oldalukon harcoló szunnita törzsi fegyveresek. A szervezet két tagja önmagát robbantotta fel elhibázott robbantásos merénylet során.

Ugyanakkor a szélsőségesek legalább két alkalommal sikeresen hajtottak végre merényletet Mahmúdíja városában. Két robbantásban öt emberrel végeztek és húszat megsebesítettek. Az IÁ legalább két további civillel végzett, akiket azért ölt meg, mert egy, a szervezettel szemben ellenséges szunnita törzshöz tartoztak.

Tikrit városában a helyi rendőrség arról számolt be, hogy az IÁ "a levegőbe repített" egy fontos mecsetet. Az al-Arbain mecsetben 40 jelentős muzulmán vallási személyiség sírhelye volt, köztük olyanoké, akik annak idején a hagyomány szerint Mohamed próféta útitársai voltak.

Helyi lakosok beszámolói szerint az IÁ tagjai egy hetedik században épült tikriti templomot is felrobbantottak.

Az IÁ korábban már több szent helyet lerombolt az általa elfoglalt területeken. Különösen azon építményeket pusztítja a szélsőséges szervezet, amelyekben sírhelyek vannak, mivel holttestek jelenlétét szentségtörésnek tartja. Nemcsak a keresztény és más vallások templomai, hanem az iszlám síita ágához tartozó szenthelyek ellen is gyakran hajt végre támadásokat a szervezet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×