eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nem indítják újra a Fukusima Kettes atomerőművet

Japán, a helyi lakosok érzelmeire való tekintettel, valószínűleg nem indítja újra a Fukusima Kettes (Fukushima Daini) atomerőművet, amely nem szenvedett komoly sérüléseket a 2011-es természeti katasztrófában.

Az erőművek üzemeltetője, a Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) a Fukusima Egyes (Fukushima Daiichi) erőmű teljes felszámolása mellett döntött annak ellenére is, hogy két reaktora működőképes maradt a hatból. Az egyestől 12 kilométerre délre fekvő és négy atomreaktorral rendelkező kettes erőmű sorsáról viszont még nem született végleges döntés.

Az erőművet a 2011-es földrengés, és az azt követő szökőár nem károsította lényegesen, de reaktorait leállították.

Obucsi Juko gazdasági, kereskedelmi és ipari miniszter Fukusima megyében tett látogatásán kijelentette, hogy az erőmű leállításáról vagy újraindításáról ugyan nem a kormány, hanem az üzemeltető, a TEPCO dönt, a kettes erőművet azonban a helyi lakosok érzelmeire való tekintettel nem lehet az ország többi atomerőművével azonos szempontok szerint kezelni.

Obucsi Juko a hónap elején vette át a gazdasági, kereskedelmi és ipari miniszteri tárcát. Minisztersége egyik fő feladatának a Fukusima megyei gazdaság újraélesztését és az atomkatasztrófa következményeinek a kezelését tekinti. Japán első női gazdasági minisztere már néhány nappal hivatalba lépését követően felkereste a Fukusima Egyes atomerőművet.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×