Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megállapodás született a Fatah és a Hamász között

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megállapodtak csütörtökön Kairóban a palesztin frakciók abban, hogy a Gázai övezet teljes egészében a palesztin nemzeti egységkormány ellenőrzése alá kerüljön - jelentette az ONTV nevű egyiptomi hírcsatorna.

Az övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet és a Ciszjordániát ellenőrző Fatah párt közötti, mindkét fél által megerősített egyezséget az elmúlt hetekben újból felerősödött belviszály előzte meg.

A Fatah azt vetette riválisa szemére, hogy a június 2-án alakult palesztin egységkormány ellenére nem engedte ki kezéből az övezet feletti hatalmat. A gázai vezetők ugyanakkor - egyebek mellett - azt rótták fel a Fatahnak, hogy a Palesztin Hatóság, amelyben döntő befolyással bír, nem hajlandó folyósítani a Hamász közalkalmazottainak fizetését.

A csütörtökön zárult kétnapos egyezkedések elsődleges célja az volt, hogy a legutóbbi gázai háborúnak átmenetileg véget vető fegyvernyugvás hosszú távú fenntartását célzó tárgyalások októberi folyatásán stabil, egységes palesztin frontot alkossanak Izraellel szemben.

"A fizetését minden közalkalmazott az egységkormánytól fogja megkapni, hiszen palesztinok, a kormány pedig minden palesztiné" - közölte Azzám el-Ahmed, a Fatah-küldöttség elöljárója a Hamasz másodikszámú vezetőjével sajtótájékoztatón, amelyet Músza Abu Marzúkkal közösen tartott.