eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megállapodás született a Fatah és a Hamász között

Megállapodtak csütörtökön Kairóban a palesztin frakciók abban, hogy a Gázai övezet teljes egészében a palesztin nemzeti egységkormány ellenőrzése alá kerüljön - jelentette az ONTV nevű egyiptomi hírcsatorna.

Az övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet és a Ciszjordániát ellenőrző Fatah párt közötti, mindkét fél által megerősített egyezséget az elmúlt hetekben újból felerősödött belviszály előzte meg.

A Fatah azt vetette riválisa szemére, hogy a június 2-án alakult palesztin egységkormány ellenére nem engedte ki kezéből az övezet feletti hatalmat. A gázai vezetők ugyanakkor - egyebek mellett - azt rótták fel a Fatahnak, hogy a Palesztin Hatóság, amelyben döntő befolyással bír, nem hajlandó folyósítani a Hamász közalkalmazottainak fizetését.

A csütörtökön zárult kétnapos egyezkedések elsődleges célja az volt, hogy a legutóbbi gázai háborúnak átmenetileg véget vető fegyvernyugvás hosszú távú fenntartását célzó tárgyalások októberi folyatásán stabil, egységes palesztin frontot alkossanak Izraellel szemben.

"A fizetését minden közalkalmazott az egységkormánytól fogja megkapni, hiszen palesztinok, a kormány pedig minden palesztiné" - közölte Azzám el-Ahmed, a Fatah-küldöttség elöljárója a Hamasz másodikszámú vezetőjével sajtótájékoztatón, amelyet Músza Abu Marzúkkal közösen tartott.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×