Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Franciaország gyászol, és újabb légi csapásokat hajtott végre Irakban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Franciaország újabb légi csapásokat hajtott végre csütörtökön az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ellen Irakban. Az Algériában lefejezett francia túsz emlékére Francois Hollande államfő három napra elrendelte a zászlók félárbocra eresztését.

"Újabb csapások voltak délelőtt Irakban" - jelentette be a kabinet ülését követően Stéphane Le Foll kormányszóvivő. Ez volt a második alkalom egy hét alatt, hogy a francia erők bombázták az Iszlám Állam hadállásait. A pontos célpontról azonban nem adott tájékoztatást a szóvivő.

Francois Hollande államfő péntekre, szombatra és vasárnapra elrendelte a zászlók félárbocra eresztését a kivégzett túsz emlékére.

"Egész Franciaország gyászol honfitársunk barbár kivégzése után. Ez a bűncselekmény nem maradhat büntetlen" - olvasható az államfő vezetésével ülésezett védelmi tanács ülését követően megjelent közleményben.

Az elnöki hivatal azt is jelezte, hogy a terrorveszély miatt Franciaország megerősíti a megelőző biztonsági intézkedéseket a közterületeken, a közlekedésben, így a pályaudvarokon, a repülőtereken, a metróban, valamint fokozza a mérsékelt szíriai ellenzék támogatását. "Franciaország kész minden olyan államot segíteni, amely ezt kéri, hogy a szükséges intézkedéseket gyorsan életbe léptethessék" - áll a közleményben.

A jobboldali ellenzék egy része, amely valamennyi párthoz hasonlóan a nemzeti egység és gyász nevében támogatja az iraki beavatkozást, Szíriában is légi csapások elrendelésére kérte az államfőt.

"Ha az a cél, hogy megsemmisítsük az Iszlám Államot, egyelőre félre kell tenni a Bassár el-Aszad (szíriai elnököt) érintő problémát" - mondta Francois Fillon volt miniszterelnök.

Az 55 éves Hervé Gourdel túravezető emlékére - akit vasárnap raboltak el az algériai hegyekben, ahol helyi barátaival kirándult - délután megemlékezést tartanak Saint-Martin-Vésubie-ben, abban a Nizzához közeli hegyi faluban, ahol a férfi nyári hegyi túrákat szervező irodáját működtette.

A francia túsz lefejezésének hírére a Muzulmán Vallás Francia Tanácsa (CFCM) péntekre tüntetésre hívta a "muzulmánokat és barátaikat" a párizsi nagymecset elé, hogy együtt tiltakozzanak a "terroristák véres és barbár horrorja" ellen. Dalil Boubakeur, a nagymecset rektorának felhívása szerint a példa nélküli "szolidaritási és megemlékezési pillanat" annak a jele, hogy a teljes muzulmán közösség minden erejével tiltakozik a "gyilkos ideológia" ellen, amelynek nevében olyan akciókat hajtanak végre, amely "eltorzítja az iszlámot és értekeit".

Az Európa legjelentősebb, mintegy 5-6 milliós muzulmán közösségét képviselő CFCM szerdán elsőként ítélte el a francia túsz algériai lefejezését.

Az algériai hadsereg egész nap nagy erőkkel kereste a túsz holttestét az észak-algériai Dzsudzsura nemzeti park erdős és hegyes területén, valamint a kivégzést magára vállaló, Algériai Kalifátus Katonái nevű csoport, az IÁ algériai ágának mintegy száz tagját. Helyi források szerint közel 3 ezer algériai katona vesz részt az akcióban.

A terrorszervezet szerdán tette közzé a videót Hervé Gourdel kivégzéséről. A felvétel egy sajtókonferencia képsoraival kezdődik, amelyen Francois Hollande francia államfő bejelentette, hogy ország csatlakozik a terrorszervezet elleni küzdelemhez, és légitámadásokat mér a dzsihadistákra Irakban. Az iszlamisták Hervé Gourdel elengedéséért cserébe követelték Párizstól, hogy vessen véget az iraki támadásoknak. Párizs ezt elutasította.