Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Cameron elnézést kér a királynőtől

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hivatalosan elnézést kér II. Erzsébet királynőtől a brit miniszterelnök, aki a minap óvatlanul részleteket fecsegett ki abból a telefonbeszélgetésből, amelyet a skóciai függetlenségi népszavazás után tartott az uralkodóval.

Cameron, aki New Yorkban tartózkodik az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán, a héten Michael Bloomberg volt New York-i polgármesterrel beszélgetett egy rendezvényen a skóciai népszavazásról, nem számítva arra, hogy szavai eljutnak a helyszínen tartózkodó forgatóstábok mikrofonjaiba is.

A brit kormányfő a BBC által bejátszott felvételen jól hallhatóan kijelentette Bloombergnek, hogy amikor a függetlenséget ellenző tábor győzelmének - vagyis az Egyesült Királyság egyben maradásának - hírével felhívta a királynőt, az uralkodó "szinte dorombolt örömében" a telefonban. "Soha nem hallottam még senkit ennyire boldognak" - tette hozzá.

Cameron kijelentései - azon túl, hogy meglehetősen illetlenek voltak a 88 esztendős uralkodóval szemben, és megkérdőjelezték a királynőtől belpolitikai ügyekben elvárt pártatlanságot - a brit protokolláris előírások súlyos megsértését is jelentették. Nagy-Britanniában törvényerejű szokásjog ugyanis, hogy a királynő és mindenkori miniszterelnöke beszélgetéseinek részleteit soha egyik fél sem tárja a nyilvánosság elé, még véletlenül sem, ahogy Cameron tette.

A kormányfő New Yorkban, a kíséretében lévő brit újságíróknak kijelentette: "nagyon kínosan" érzi magát az eset miatt, és roppant mód sajnálja a történteket. A volt New York-i polgármesterrel folytatott beszélgetésének "nem lett volna szabad elhangzania, és ilyesmi nem is fog többé megtörténni" - tette hozzá.

Cameron közölte, hogy a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal illetékesei már felvették a kapcsolatot az udvarral, és hazatérte után ezt ő személyesen is megteszi.

A Downing Street szóvivője már jelezte, hogy a kormányfő személyesen kívánja megkövetni az uralkodót az incidens miatt. Cameronnak azonban erre valószínűleg október elejéig várnia kell, a királynő ugyanis akkor tér vissza nyári rezidenciájáról, a skóciai Balmoral kastélyából, és addig nincs tervbe véve találkozó kettőjük között.

A Daily Mail című konzervatív napilapnak ugyanakkor egy név nélkül idézett udvari illetékes egyenes utalást tett arra, hogy a királynő helyénvalónak tartaná az ennél hamarabbi elnézéskérést. A lap csütörtöki beszámolója szerint a Buckingham-palota - ez első számú londoni királyi rezidencia - illetékese azt mondta, hogy az udvar "örömmel venné", ha a miniszterelnök "bármikor felhívná Õfelségét".

A brit kormányfő - a BBC által elkapott beszélgetésfoszlányok szerint - igen kritikus megjegyzésekkel illette a közvélemény-kutatókat is, amiért azok a skóciai népszavazási kampány utolsó napjaiban rendkívül szoros versenyt jeleztek, sőt egyikük egy időre a függetlenségpártiak előnyét is kimutatta.

"Végül nem volt ennyire szoros (az eredmény) (...), de megkeresem és beperelem (a közvélemény-kutatókat) a gyomorfekélyemért, amit miattuk kaptam (...) voltak nagyon idegesítő pillanatok" - mondta Cameron Michael Bloombergnek.